Site icon Olaszmamma

Olasz szilveszter piros bugyiban


Sikerült túlélni a karácsonyt, ami Olaszországban is kemény meló, de egy magyar menühöz képest egy északolasz ünnepi asztal a fasorban sincs, ezt leszögezném. Készülhetünk hát nyugodtan az év utolsó napjára, hogy megfogadjuk, hogy az idén tényleg lefogyunk tíz kilót, leszokunk a cigiről, és új munkát keresünk. Így néz ki az olasz szilveszter.

 

Mint bárhol máshol a világon, december 31-hez Olaszországban is számtalan hagyomány, hiedelem kötődik, mit tegyünk, mit ne tegyünk, ha el akarjuk kerülni a szerencsétlenségeket.

Az olasz menünek is elengedhetetlen része szilveszterkor a lencse, ugyanúgy aljas, anyagi megfontolásból, mint magyarhonban. A lencsét előszeretettel fogyasztják csülökkel, úgyhogy magyar gyomornak is kifejezetten vonzó a dolog. Néhol szokás lencsével megtöltött pénztárcát ajándékozni felebarátainknak, hátha eurósodik benne a töltelék.

 

Az olaszok szerint a rossz szellemeket, gonosz lelkeket elrettenti a zaj, ezért ilyenkor látástól-vakulásig megy a petárdázás, éjfélkor tűzijáték. Valójában az éjféli pezsgő felpattintása, és az ezt kísérő durranás is ezt idézi. Ne mulasszuk el a – szigorúan olasz – pezsgőbe mártani ujjunkat, és a nedűvel megkenni a fültövünket.

 

 

A gonosz szellemeknek azonban néha nem elég a zajongás, durvább eszközöket igényel elzargatásuk, azért – különösen Nápolyban- szokás tányérokat, poharakat kihajigálni az ablakon, ezzel elűzve mindazt a rosszat, ami az év során felhalmozódott bennünk. Ez a szokás tényleg működik, ha arra járunk, legyünk nagyon óvatosak, a helyiek sem a parkoló autókat, sem a járókelőket nem kímélik.

Az olasz lányok és fiúk piros bugyogóban várják az új esztendőt, ami azonban csak akkor hozza meg a várt eredményt – szerelmet és termékenységet – ha azt ajándékba kaptuk, és ha január elsején kidobjuk. Tiszta haszon.

 

 

Ha túl vagyunk a bulin, ügyeljünk arra is, hogy kibe futunk bele először éjfél után. Idős ember szerencsét és gazdagságot ígér, még inkább, ha púpos (bocs)? a gyerekek és a papok azonban csak a bajt hozzák ránk. Egyébként sem érdemes pénz nélkül kilépni a lakásból január elsején, mert ez súlyos nélkülözésekhez vezethet az új évben.

Ennek szellemében most megyek is, és beáztatom a lencsét piros bugyiban. Boldog új évet mindenkinek!



Exit mobile version