Emberek a táblán: sakkparti Marosticában

Szeptemberben Észak-Olaszországban jársz, és megnéznél valami izgalmasalt? Marostica, egy békés venetói kisváros minden páros év szeptemberében egy különleges sakkjátszmának ad otthont: a csodaszép Piazza degli Scacchin (nemes egyszerűséggel a Sakk téren…) a hónap második hétvégéjén megelevenedik két ifjú, Rinaldo d’Angarano és Vieri da Vallonara története, akik a marosticai kastély urának lánya, Lionora kezéért küzdöttek.

5176203988_35faa94044_b
A sakktábla

Az óriás sakkjátszma gyökerei 1454-re nyúlnak vissza, amikor Marostica a Velencei köztársaság egyik hűbére volt, és kormányzóját is közvetlenül Velence jelölte ki.  Ebben az évben két kiváló harcos, Rinaldo D’Angarano és Vieri da Vallonara, halálosan beleszerettek a város élén akkoriban regnáló vezető, Taddeo Parisio lénéyba Lionorába, és a kezéért a korabeli szokás szerint párbajban küzdöttek meg. Taddeo Parisio azonban nem akarta ilyen barbár körülmények között elveszíteni egyik tehetséges harcosát sem, és úgy határozott, hogy az ifjaknak a legnemesebb játékban, a sakkban kell bizonyítaniuk. A játszma vesztese pedig csak mérsékelten járt pórul, neki a húga, Oldrada kezét ígérte. A találkozót egy ünnepnapon tartották a kastély terén, nagy és élő, felfegyverkezett figurákkal, a kastály urának és csodaszép lányának, a közeli városok nemességének jelenlétében. Rinaldo és Vieri utasították a figurákat a megfelelő lépésekre, majd a játszma végén hatalmas ünnepség köszöntötte a győztest.

scacchi-marostica-finale

A szeptemberi hétvégén most is dámák, udvarhölgyek, lovagok és udvari bolondok lepik el a kisváros utcáit, lehet időutazni, tűznyelőkre és pompás jelmezekre csodálkozni. Az esemény idén szeptember 9-én pénteken veszi kezdetét, majd szombaton és vasárnap is megismétlik. Az egyes játszmákat 3600 néző kísérheti figyelemmel a tribűnről. A játékban nagyjából 550 jelmezes vesz részt és két óráig tart. Az eredeti sakkjátszma lépéseit már lehetetlenség reprodukálni, ezért minden évben a sakktörténet egy-egy felejthetetlen játszmáját elevenítik fel. A játszmát egy ezért külön felelős bizottság választja ki potos feltételek alapján: legalább tizenhat, legfeljebb húsz lépésből kell állnia, húsz perc körüli időtartammal, és legyen különösen izgalmas.

Jegyeket rendelni ezen a linken lehet.

Facebook Comments
(Visited 434 times, 1 visits today)

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük