Site icon Olaszmamma

Giro di Sicilia 2021 – Bejártam Szicíliát- Siracusa


Dübörögjünk tovább az őrjítő szicíliai hőségben és forgalomban. Hagyjuk magunk mögött Agrigento környékét és a  Val di Notot, és induljunk el Siracusa irányába!

Siracusáról első körben elárulom, hogy az ókorban az egyetlen olyan város volt, amely felvette a versenyt Athénnal. Platón háromszor is járt itt és úgy tartotta, hogy ez lenne a megfelelő heyszín az ideális köztársaság megalapítására. De itt alapították a nyugati vilég első keresztény templomát is, és Szent Pál Rómába tartva megállt itt három napra. Olaszország egyik legkedveltebb szentje, Santa Lucia (emlékeztek az arancini történetére?) is Siracusában született, csakúgy, mint Archimédész, akinek állítólagos sírja is itt található.

 

Siracusát nem lehet azzal megvádolni, hogy nem készült fel a látogatók fogadására, a turisták által leginkább szeretett része, Ortigia szigete szinte teljes egészében az utazók kiszolgálására alapul. Mindenhol bárok, éttermek,fagyizók.

Ortigia

Ortigia szigetét két híd köti össze a szárazfölddel, de kocsival ne próbáljatok behajtani a szigetre, igyekezzetek valahol a kikötő közelében parkolni, innen egy viszonylag rövid és kényelmes sétával bejuttok Ortigiára. A szigeten minden sarkon találtok valami nézni-vagy tennivalót, hol egy templom, hol egy szükőkűt, egy palota vagy kilátó. A tengerparti szakaszán egmás után sorjáznak az éttermek és különböző lokálok.  A tengerpart közvetlen közelében találjuk Aretusa kútját. A legenda szerint Arethusza nimfát változtatta forrássá Artemisz istennő. Arethuszába halálosan szeremes volt Alpheiosz, de a nimfa hallani sem akart róla, inkább arra kérte az istennőt, hogy változtassa át. Így lett belőle forrás, Alpheiosz erre folyóvá alakult, hogy a tenger alatt átfolyva utolérje szerelmét. A forrás ma egy nagy medence, ahol Európában egyedülálló módon nő a papirusz.

Ha már láttatok fotót Ortigiáról, azon nagy valószínűséggel a Dóm, és az azt körülölelő tér szerepel. A Dóm ma is pont ugyanazon a helyen áll, ahol valamennyi vallásnak volt már kegyhelye a városban. Volt Athénának szentelt  jón, majd dór templom, aztán római kegyhely, mecset spt Európa első normann stílusú keresztény temploma is. Az 1693-as földrengés után homlokzata részben barokk, részben rokokó

Ortigián végigsétálva elkerülhetetlenül A Maniace kastélynál kötünk ki, amely az évszázadok alatt vendégül látta a szicíliai királyokat és királynőket, de volt börtön és kaszárnya is.

 

Neapolis régészeti parkja

Európa egyik legjelentősebb régészeti emléke: görög színházzal, amfiteátrummal, de itt van Archimédész sírja is. A római kori színház megőrizte a kőbe vájt struktúráját a mai napig, és most is tartanak itt előadásokat nyaranta.

 

Ortigia bejáratánál számtalan társaság ajánlja hajókirándulásait, egy főre átlagosan 10 euró egy egy órás kör a sziget körül,amikor mi mentünk, csak mi hárman voltunk a hajón, úgyhogy privát vezetésben volt részünk. Szuper program megcsodálni a szigetet a tenger felől is.

Nyilván strandolni is akartok majd , hamár Szicíliában jártok, Ortigia mentén több strandot is kialakítottak, de ezek befogadóképessége eléggé korlátozott, úgyhogy nem árt idejében bekopogtatni.
Siracusa összességében szuper élmény, leszámítva egy-két lehúzást, és milánói áron árult aperol spritzet milánói kiszolgálás nélkül. Ettünk viszont dudgig tömött szendvicseket a helyiek szerint legendás Nuccio és lányainál, igen, lóhúsosat is, Bocs.
Szállást Ortigián kívül érdemes keresni, főleg ha autóval mentek, a szigeten úgysem tudnátok parkolni. Mi a szigeti bejárattól tízperces sétára laktunk, és minidg volt a ház előtt üres hely a kocsinak.

 



Exit mobile version