Viva la Mamma! Anyák napja Olaszországban

A magyar szokásoktól eltérően Olaszországban május második vasárnapján ünnepeljük az anyukákat, az olasz társadalom alapvető oszlopainak számító rettenthetetlen olasz mammákat.

Az anyák napja eredetét egyébként még a politeista népek hagyományaiban kell keresni, akik szívesen adtak hálát a termékenységhez kötődő női istenségeknek. A görögök Rheát, a rómaiak Kübelét ünnepelték. A középkorban nem nagyon adtak az anyákra, meg általában a nőkre, ezért egészen a 19. sz. végéig kellett várni, amire az Amerikai Egyesült Államokban beindultak a nők jogaiért harcoló mozgalmak,ès 1908-ban szervezték első alkalommal a Mothers’ Day-t. Wilson elnöksége alatt, 1914-ben lett hivatalos ünnep.

 

A fasiszta Olaszországban 1933. december 24-én intézményesítették a Nemzeti Anya-és Gyermeknapot (Giornata Nazionale della Madre e del Fanciullo), amit természetesen teljesen átlengett a politikai rzsim szelleme, és ennek alkalmából jutalmazták a legtermékenyebb anyákat….Mi más lehetett volna az ideális fasiszta nő dolga, minthogy teleszülje az országot?

Olaszországban az anyák napja végül az 1950-es években vetette meg a lábát, két egymástól független kezdeményezés folyományaként. 1956-ban Raul Zaccari, aki a ligúriai Bordighera polgármestere, aki emellett az olasz szenátus tagja is volt, kifundálta, hogy a helyi virágárusokkal együttműködésben elkezdi ünnepelni az anyákat, nem minden kereskedelmi hátsó szándéktól mentesen. Azóta is imáikba foglalják a nevét a virágosok. A következő évben pedig Otello Migliosi, az umbriai Assisi papja szervezett szigorúan vallási jellegű anyák napját. A május nem véletlen hiszen a katolikus egyház szerint ez a Szűzanya hónapja. Ugyanebben az évben Torinóban is megünnepelték az anya és gyermeke különleges kapcsolatát., majd egyre több olasz város csatlakozott a kezdeményezéshez és köszöntötte az anyákat.  Aztán egy heves parlamenti vitát követően 1959. óta ünnepli egész Olaszország. Eleinte május 8-a volt a napja, majd később a hónap második vasárnapja lett a mammák napja.

Éljenek az olasz (és nem olasz) anyák, nagyanyák, dédanyák!Viva la Mamma!

Olaszországban egyébként az Apák napját is ünneplik, mégpedig márciusban, Szent József napján.

 

Facebook Comments
(Visited 1 times, 1 visits today)

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük