Stintino: belépőjegy és létszámkorlátozás a La Pelosa-n

Ha Szardíniára terveztek nyaralást, akkor tudjátok, hogy az egyik legelképesztőbb strand a stintinói La Pelosa. Nyilván nem csak ti tudjátok ezt, minden nap tömegével érkeznek ide a fürdőzni vágyók, hogy elmerüljenek a kék összes árnyalatában pompázó tengervízben és elterüljenek a fehér homokon.

Az Unione Sarda című lap arról számolt be, hogy helyi önkormányzat mandátumot adott a polgármester vezette városi tanácsnak, hogy dolgozzák ki Stintino leghíresebb strandjának látogatására vonatkozó szabályokat, hiszen a partszakaszt már komolyan veszélyezteti az erőteljes emberi jelenlét. A legnagyobb változás az lesz, hogy díjat kell majd fizetni a strandra érkezőknek. “Ne hívjátok ezt belépőjegynek!” – mondja a polgármester, ez egyszerűen hozzájárulás a látogatók részéről a strand fenntartási költségeihez.  Ilyen költséget jelnetenek például a lábmosó csapokból folyó víz biztosítása, a homok takarítása, a dűnék védelmi rendszere és a jelzőtáblák elhelyezése.

A napi tarifa nagyjából 3,5 euró között fog mozogni fejenként, és 12 évnél fiatalabbak ingyenesen jöhetnek továbbra is a partra. Azoknak kell majd fizetni, akik gyékényzt, és arra törölközőt terítenek, hiszen arról sem feledkezzünk meg, hogy  atengerparti homok védelme érdekében nem lehet a homokba közvetlenül leteríteni a törölközüt, alá gyékényt kell rakni, hiszen a törölközővel az ide érkező tömegek gyakorlatilag elhordják a tengerparti homokot.

A fizetővendégek lebomló, környezetbarát karkötőt kapnak majd, és a strand valamennyi lejáratát ellenőrizni fogják majd. A belépőt reggel 8 és 18 óra között kell majd fizetni, de a személyzet 20 óráig jelen lesz , hogy ellenőrizze valamennyi szabály betartását.

Ami a látogatók korlátozott számát illeti, ezt 1500 főben határozzák meg, hogy elkerüljék az olyan extrém eseteket, mint amikor az emúlt évek bizonyos napjain 5000 fő körüli nyaralót számoltak Stintino ikonikus partszakaszán.

Stintino nem az egyetlen, ahol szorítanak a gyeplőn, 2018-ban S’Archittu partjainál tiltották be a tengerparti étkezést és italozást, mert szinte kezelhetetlen mértékű szemeteléssel járt. A rendbontók 500 eurós bírsággal számolhattak. Ugyanebben az évben vezették be a korlátozott számú látogatást a Cala Mariolu-n is, ott 1000 fében határozták meg ezt.

Ami a kutyákat illeti: a szárd strandokra 8 és 20 óra között egyáltalán nem, 20 óra után pedig csak pórázzal és szájkosárral vihetők.

Egyébként is tiszteljétek a természetet és tartsátok be a következő szabályokat, bármerre is jártok a szigeten (meg úgy általában a világban)

 

  1. A homok, kavics, kagyló nem szuvenír, hanem a tengerparti bioszféra része. Ne vidd haza (ezért egyébként büntetnek is, ha rajtakapnak)!
  2. Ha van a strandon kifutó vagy kijelölt ösvény, akkor azon mászkálj!
  3. Vidd magaddal a szemetet!
  4. Ne vidd magaddal a homokot, gondosan rázd ki a törölköződet mielőtt hazamennél!
  5. Ne tépj le virágokat vagy  egyéb növényeket!
  6. A 1515 telefonszámot hívva figyelmeztetheted a hatóságot, ha jogellenes viselkedést tapasztalsz.

Kellemes nyaralást!

Facebook Comments
(Visited 1 times, 1 visits today)

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük