Juventus múzeum és stadiontúra: torinói kötelező

Szuper város Torinó , isteniek a Savoya-család királyi rezidenciái, lenyűgözőek a terek, végtelen az Egyiptomi Múzeum kollekciója, de nem lehet nem említeni a Juventust, és a köré épülő businesst, sem, ami természetesen gondol, a Torinóba kizárólag a csapat kedvéért látogatókra is. Fejet kellett hajtanom nekem is a Juve húzóereje előtt, így esett, hogy nyolc évvel a nyitás után engem is beszippantott végre a Juventus múzeum, és végigjártam egy stadiontúrát is.

A Juventus múzeum 2016. május 16-án nyitotta meg a kapuit a nagyközönség előtt, és igazi csemege a focirajongóknak, meg egyébként azoknak is, akik kevésbé tartják izgalmasnak a labdarúgást. Az én idegeimet például egyáltalán nem borzolják a meccsek, nem követem a bajnokságot sem (úgyis minden évben a Juventus nyer), de nagyon élveztem azt a nagyjából egy órát, amit itt töltöttünk. Abszolút interaktív az egész, de persze nem hiányoznak a kiállított relikviák sem, és van egy csomó magyar vonatkozás is. Szégyenszemre itt kellett megtudnom, hogy a Juventus két első edzője is magyar volt (Károly Jenő és Viola József). Megtudtam azt is, hogy volt egykor a csapatnak egy magyar játékosa, Hirzer József, akit imádtak a helyiek, és fantasztikus képességei miatt egyszerűen csak gazellának nevezték.

A múzeum végigvezet a csapat egész történetén, kontextusba helyezve az, ezért jó kis történelemóra is, megismerhetjük belőle a 19. sz. végi-20. századi olasz történelem legfontosabb eseményeit is.  1500 négyzetméter a kiállítási terület,rengeteg a multimédiás tartalom, remek szórakozás. de tényleg, és Olaszország ötven leglátogatottab múzeuma között tartják számon.

Hirzer Ferenc, a magyar Juventus-játékos

Az igazi rajongók azonban nem elégedhetnek meg pusztán a múzeum meglátogatásával, a legnagyobb élményt a stadiontúra jelenti. Csak a stadiont azonban nem lehet meglátogatni, csak kombinált jeggyel juthatunk be, azaz ha meg akarjuk nézni Ronaldo öltözőszekrényét, előtte be kell járnunk a kiállítást is. A stadionon lelkes személyzet vezet végig, és a lelátón kívül bebocsátást nyerünk a legexkluzívabb VIP szalonokba, ahol elegáns vacsora keretében nézik a meccset azok, akik erre óriási összegeket költenek. Bemehetünk az öltözőbe, ahol sorban állhatunk Buffon vagy Cristiano Ronaldo helye előtt, hogy elkattinthassunk pár rosszul sikerült képet, megmutatják, hogy hol tartják a sajtótájékoztatókat, egyszóval teljes az élmény.

Juventus VIP lounge (fotő: Olaszmamma)

A múzeum a hétfőtől péntekig 10:30-tól 18:30-ig van nyitva (kedd szünnap), szombaton, vasár-és ünnepnap pedig 19:30-kor zár. Online csak a múzeumi belépőt lehet megvásárolni, ez azonban elsőbbséget biztosít a stadiontúra jegyének megvásárlására  a pénztárnál. Mi egy átlagos januári szombaton voltunk, nem vettünk előre jegyet, odamentünk nyitásra, és simán, várakozás nélkül bejutottunk, de ez január volt, amikor a legtöbb utazó még a karácsonyi vakáció fáradságait piheni nagyban.

Itt dobja le magáról az izzadt göncöt Ronaldo

Sportrajongóknak természetesen kötelező állomás, a fociért különösebb szenvedélyt nem tápláló utazóknak pedig egyszerűen nagyon szórakoztató kikapcsolódás.

 

 

Facebook Comments
(Visited 1 times, 1 visits today)

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük