Site icon Olaszmamma

Minden torinói: az espresso is


1834-ben, pont 186 évvel ezelőtt szabadalmaztatták az espressót, az olaszok kedvenc kávéját. Ha kétségetek lett volna a presszókávé eredetével kapcsolatban, hát ezt most eloszlatom. Ezt is Torinó városa tette le az asztalra. A piemonti régiószékhelyen találták fel ugyanis azt a gépet, amely az olyannyira imádott és világszerte ismert módon állítja elő ezt az olasz különlegességet.

1884-ben a torinói Angelo Moriondo  készítette el a világ első espressóját. Moriondo egyébként főként likőr-és csokoládégyártással foglalkozott. Tudni illik ugyanis, hogy a likőrök mindig is nagyon fontos szerepet játszottak Torinóban, elég a szintén torinói származású Martinire gondolni. Ami pedig a csokoládét illeti, szerintem itt a legfinomabbak egész Olaszországban. Nem szabad megfeledkezni arról, hogy Piemont világhírű a mogyorótermeléséről, nem véletlenül székel itt a Ferrero és nem véletlen az sem, hogy kedvenc csokis desszertünk, a gianduiotto legnagyobb része igazából nem is csoki, hanem mogyoró. Szóval Moriondo apja alapította a “Moriondo & Gariglio” csokoládégyárat, ami egyenesen a Savoyai királyi háznak szállított.

 

 

Moriondo számos vállalkozása közé befért egy szálloda igazgatása is, övé volt a Grand-Hotel Ligure az abszolút belvárosban, de ugyanakkor egy bárt is vezetett a központban. A bárban mozogva rájött, hogy muszáj valamit kifundálni a kávéfőzés folyamatának felgyorsítására, nem engedhette meg magának, hogy vendégei túl sokat várakozzanak kedvenc italukra. Így született az új, zseniális masina, amely felforralta a vizet, ami aztán a kávéval teli tartályba jutott, és amivel két perc alatt tíz csésze kávét lehetett elkészíteni. Kis matematika és kiszámoljuk, hogy ez egy óra alatt 300 csésze kávét jelent. Az espresso nevet is a készítés gyorsaságára utalva kapta. Ráadásul az ital koncentráltabb volt a megszokottnál és még több aromát és illatot zárt magába.

 

Moriondo nem helyezte kereskedelmi forgalomba a gépet, kizárólag a saját üzleteiben használta azt. Később a milánói Desiderio Pavoni volt az, aki az 1900-as években megvásolta a szabadalmi jogokat és elkezdte a kávéfőző gépek  sorozatgyártását. Ez aztán hatalmas sikerhez juttatta. (Jellegzetes torinói történet egyébként az, hogy itt kitalálnak valamit, majd Milánó viszi azt sikerre,és aratja le az összes babért).

Akárhogy is legyen, a mechanizmus, amit a presszókávét készítő gépek a mai napig alkalmaznak, Torinóban született, úgyhogy az espresso nem csak nemzeti, de torinói büszkeség is.

Ittatok ma már legalább egyet?



Exit mobile version