Site icon Olaszmamma

Crostino toscano – a toszkán pirított kenyér


Olaszországban az előételek az étkezés szerves részét képezik, sőt nekem néha ez a kedvencem, úgyhogy eléggé korán érek a gasztroélvezetek csúcsára, Toszkánában szívesen fogyasztanak felvágottakat, sajtokat antipastoként, de a legjellegzetesebb mégiscsak az ún. crostino toscano, azaz a toszkán pirított kenyér, amelynek legklasszikusabb variációja a magyar gyomornak is eléggé kedves, hiszen májpástétommal kenik meg. Ha ettetek már bruschettát, és tetszett, akkor ezt is szeretni fogjátok, a különbség a tartalmasabb feltétben rejtőzik.

A toszkán élet ábécéjéből már megtanulhattuk, hogy az egyik legtoszkánabb falatka nem más, mint a crostino toscano, avagy a crostino di fegato.

Van hozzá receptünk is.

Hozzávalók a crostino toscano-hoz:

4 szelet kenyér
20 dkg csirkemáj
½ angol zeller
1 szál sárgarépa
1 fej lila hagyma
1 evőkanál kapribogyó
4 db szardella
½ pohár Vin Santo típusú desszertbor, ha éppen nincs a pincénkben, akkor szuperül párosítható  tokaji aszúval vagy a jégborral is.
1 teáskanál vaj
só és bors ízlés szerint
olívaolaj

Hogyan készítsétek el?

Az apróra (!) vágott hagymát, répát, zellerszárat a sóval és borssal bő olajban puhára főzzük. Hozzáadjuk a megtisztított májat. Apróra vágjuk a szardellát és a kapribogyót is, és hozzáadjuk őket a keverékünkhöz. Az egészet Vin Santoval öntjük nyakon, majd pár perc főzés után botmixerrel pépesítjük.
Kenyérszeleteket vagy kis olajban serpenyőben, vagy sütőben grill alatt megpirítjuk, majd rákenjük bőségesen a keveréket. Remek alkalom ez a már kicsit megszáradt, nem túl friss kenyerünk újrahasznosítására.

 

Ha látni is szeretnétek, hogy miként születik ez az ínycsiklandozó finomság, itt a recept a videóban, 23:16-tól lehet rácsodálkozni.



Exit mobile version