Meghalt Montalbano felügyelő apja, Andrea Camilleri


Ma reggel 8:20 perckor, 93 éves korában a római Santo Spirito kórházban elhunyt a 20. század egyik legnépszerűbb olasz írója, Andrea Camilleri. Camilleri Magyarországon elsősorban az azonos című filmsorozat alapját képező Montalbano felügyelő regényciklus szerzőjeként ismert.

1925. szepember 6-án született a szicíliai Porto Empedocle városában , és nem csupán író, de dramaturg, forgatókönyvíró, színházi és televíziós szerző, és nem utolsó sorban harcos antifasiszta volt. Életműve száz könyvet takar, melyek közül 27-et szentelt Montalbano felügyelőnek, és ezekből 31 millió példány található az olasz családok polcain, többek között a miénken is. Gyakorlatilag élete legvégéig folyamatosan dolgozott, még úgy is, hogy látását szinte már teljesen elvesztette, így kénytelen volt műveit asszisztensének tollbamondani.  Könyveit harminc nyelvre fordították le, és több tízmiliió példányt adtak el belőlük külföldön is, számtalan díjjal és több egyetemi díszdoktori címmel ismerték el munkásságát. Camilleri regényeinek műfordítói elég kemény fába vágják fejszéjüket, ugyanis az író könyveinek legfőbb jellegzetessége, hogy előszeretettel használja a szicíliai dialektust, és neki köszönhetően minden olasz megtanult egy jó pár új kifejezést a helyi dialektusban.

A Montalbano felügyelő aktuális részeinek forgatását azonnal felfüggesztették, amint megérkezett a szerző halálának híre.

Az író és családja akaratának megfelelően a gyásszertartást a nyilvánosság teljes kizárásával tartják majd holnap. Csak a temetés után teszik majd nyilvánossá, hogy hol helyezték örök nyugalomra Camilleri földi maradványait.

Advertisements

A szerző könyvei közül számos beszerezhető Magyarországon is, ha tehetitek, olvassatok tőle.

 

 

Facebook Comments
(Visited 163 times, 1 visits today)


Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük