Site icon Olaszmamma

Megérkezett a karácsony Nápolyba


Na, tessék, a november az új december. Úgy tűnik, hogy kereskedők és az idegenforgalomból élők már nem tudják, hogy hogyan maxolják egyre jobban ki a karácsonyi időszakkal járó pezsgést és felfokozott fogyasztást. Nápoly óvárosának egyik legkarakterisztikusabb utcájában, a San Gregorio Armeno-n az idén november 17-én kezdődik a karácsonyi vásár. Igen, a karácsonyi vásár. Igen, november 17-én.  Az itteni kereskedők egyébként már november 1-jén indultak volna, de erre nem kaptak engedélyt.

A Via San Gregorio Armeno  tökéletes helyszín, hiszen ez az utca a nápolyi betlehem készítésének fellegvára, tele van az ennek a hagyománynak áldozó műhelyekkel és üzletekkel.  Magának a vásárnak is meglehetősen komoly történelme van, hiszen az idei már a 147. alkalom, hogy megrendezésre kerül.  Szombaton 18:00-kor indul útjára a gyönyör, hogy aztán egészen Vízkeresztig kitartson.

Több száz nagy presztizsű üzlet karácsonyi standját találhatjuk majd meg a hagyományos karácsonyi vásáron világhíres kézműves termékeikkel. Lesz hatalmas karácsonyfa köré épített betlehem, ami Aldo Vucai művész keze munkáját dícséri.

2018-ban hozzávetőlegesn 800.000 látogatót várnak a San Gregorio Armeno környékére. Elképzelhetjük, hogy ez mivel jár a nápolyi sikátorokban, nem kell nagyon meglepődnünk azon, hogy ez idő alatt a gépjármű-és motorkerékpár-forgalmat teljes mértékben korlátozzák, még várakozni sem lehet majd.

Sétálgattam már ebben az utcában a decemberi adventi időszakban, és felejthetetlen élmény. Klausztrofóbiásoknak – jelentem én is az vagyok- ajánlatos  némi jógalégzés mielőtt belevetik magukat a tömegbe, de felejthetetlen élmény lesz ez az autentikus nápolyi forgatag. Aztán persze ne feledkezzetek meg a többi kötelező útí célról sem Nápoly közelében!

 



Exit mobile version