Site icon Olaszmamma

Uffizi: vége a sorban állásnak


Ha jártatok már Firenzében, akkor biztos fenn volt a listátokon a világ egyik legszuperebb múzeuma, az Uffizi képtár. Így valószínűleg tapasztalatból tudtjátok, hogy az Uffizi meglátogatásához elsősorban türelemmel kell magatokat felvérteznetek, hiszen főleg főszezonban – és Firenzében gyakorlatilag az egész év az- akár órákat is állhatok a galéria előtt kígyózó sorban, mire bejuttok.

Az Uffizi igazgatója, Eike Schmidt azonban bejelentette, hogy ezeknek a rettenetes soroknak hamarosan egy algoritmus fog véget vetni. A technológiát az Aquilai Egyetem fejlesztette ki, és a lényege abban áll, hogy a galéria árkádjai alatt található interaktív kioszkokból vásárolt jegy meghatározott idősávot határoz meg a látogatóknak a vizitre, így, ha az illető ezt betartja, nem kell várnia a belépésre.

Az időpontot több éven keresztül folytatott adatgyűjtés eredménye alapján határozzák meg, ami figyelembe veszi többek között a látogatások átlagos időtartamát, a múzeum befogadóképességét,és a meterolológiai tényezőket is. A rendszert pont most vasárnap, a főszezon utolsó ingyenes vasárnapján tesztelték, és a 7561 megelent látogató valamennyijének sorban állás nélkül sikerült bejutnia a múzeumba.

Felesleges magyarázni, hogy mennyivel kellemesebb a sorban ácsorgás helyett egy firenzei sétával, vásárolgatással vagy egy másik múzeum vagy templom megtekintésével tölteni azt az időt, amit egyébként az Uffizi bejárata előtt töltöttünk volna bebocsátásra várva. A teszt vasárnapján kifejezett nyertesként került ki a helyzetből a galéria tőszomszédásgában található Pitti-palota, amely a látogatók számának 62%-os növekedését könyvelhette el, hiszen az Uffizi időpontjára várók egy része, a felszabadult idejét a palotában töltötték el.

A módszert hamarosan minden nap alkalmazni fogják, és  akényelmi szempontok mellett az igazgató kiemelte az intézkedés biztonsági jelenztőségét is. Ne feledjük el, hogy a hosszú sorok könnyű célpontjai bármilyen támadásnak,de elegendő csak az errefelé eddig szívesen portyázó zsebesek megfékezésére gondolni.

2020-ban kicsit másképp alakult ez is….Uffizi locdown után:



Exit mobile version