Újabb földrengés Közép-Olaszországban

Olaszország sajnos földrengésekkel gyakran sújtott terület, erről legutóbb a 2017. augusztusi ischiai rengés kapcsán írtam erről. Ma éjszaka a már egyébként is sokat szenvedett Közép-Olaszországban, Marche régióban mértek 4,6 erősségű szizmát, melynek epicentruma Muccia városka volt. Az első rengést 5 óra 11-kor mérték, és ezt még tíz másik követte. Érezni lehetett Macerata, Ancona és Pesaro megyékben, de még Umbriában, Toszkánában és Lazioban is.

Szerencsére senki nem sérült meg, de a helyi polgármesterek komoly károkat emlegetnek.   El lehet képzelni, hogy  még akkor is, ha nincsenek áldozatok, mit éreznek a helyiek, akiknek lassan egy évek óta tartó földrengés-sorozattal kell együtt élniük, hiszen a 2016-s nagy közép-olaszországi földrengés óta gyakran ismétlődik a jelenség, de olyan erős, mint a mai, nem volt egyik utórengés sem.

Muccia 920 lakosából 120-130 személy maradhatott saját otthonában, a többieket ideiglenes szállásokon, rokonoknál helyezték el.  A polgármester elmondta, hogy egyre nehezebb uralkodni a lakosság félelmén, hiszen az utóbbi időben ismét szinte naponta rengett a föld, ráadásul fokozódó intenzitással. Nem meglepő, hogy elhatalmasodni látszik a pánikhanguat. Megsérült a falu 17. századi harangtornya is. Az iskolák ma természetesen zárva tartanak, és a földrengéssel leginkább érintett városközpont vörös zóna lett, csak a katasztrófavédelem emberei és egyéb mentőalakulatok léphetnek be. Reggel felfüggesztették a özlekedés a Civitanova Marche- Macerata vonalon, hogy felmérjék a vágányokban keletkezett esetleges károkat.

Facebook Comments
(Visited 668 times, 1 visits today)

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük