Gyerekkel az olasz tengerparton: Caorle

Elérkezett az évnek az a szakasza, amikor már szokás elkezdeni a nyaralás tervezgetését. Ez kisgyerek nélkül pikkpakk megy, fapados gyakorlatilag bárhová, mit nekünk meredek sziklapart vagy kavics, akárhol jól érezzük magunkat. Akik kisgyerekkel utaznak azok tudják, hogy egy időre oda ez a fene nagy szabadság, mert az egy dolog, hogy az egész házat fel kell pakolni, mert egy gyerekkel az ember már a vasárnap délutáni nagyszülő-látogatásra is tele csomagtartóval megy, hát még a tengerpartra…

Egy szónak is száz a vége, a kevésbé vakmerő gyerekes magyar családok, akiknek lehetőségük akad a tengerpartot célba venni nyáron, jó eséllyel az északolasz Adria széles, homokos partjai felé indulnak majd.

Veneto régió tengerpartja szuper a családoknak, 100 km homokos strand várja a látogatókat, ahová Magyarországról autóval viszonylag gyorsan, 6-7 óra alatt el lehet érni. Jesolo, Bibione , Caorle, Eraclea neve cseng legismerősebben a magyar utazóknak.  Ha a napozás és homokvárépítés mellett vágyunk némi szellemi táplálékra is, akkor a legideálisabb úti cél talán Caorle lesz.

 

Caorle eseménydús múltja nem suhant el nyomtalanul, úgyhogy két fürdőzés között lesz mit látogatni, ha a gyerek véletlenül elbóbiskolt a babakocsiban. Caorle római kori kikötő volt, és az i.u. 5. században ide menekültek Julia Concordia lakosai a barbárok támadásai elől.  A 15. századtól velencei fennhatóság alatt állt. Velence egyébként kocsival egy óra utazásra van, egy napot illik rászánni, ha itt üdülünk.

 

Caorle óvárosa az üzletekkel, éttermekkel, bárokkal teli Via Terrà köré épült. Nyugodtan vessük bele magunkat a szűk utcákba, csodálkozzunk rá a színes házakra, majd sétáljunk a parton egészen a Madonna dell’Angelo templomig, ami majdnem a vízre épült, és amely egy olyan Mária-szobrot őriz, amit a legenda szerint a halászok fogtak ki a tengerből.

A város legfontosabb látványossága azonban a Piazza Vescovado, ahol a Santo Stefano székesegyház emelkedik. Mellette áll a harangtorony, ami leginkább arról ismeretes, hogy egyike Olaszország ferde tornyainak (emlékeztek, hogy nem csak Pisában dől?).

Ami a strandokat illeti, két nagy részre oszlik a város 15 km-es tengerpartja : a Levante és a Ponente felszerelt lidói minden igényt kielégítenek. Azért persze ez nem Szardínia vagy Puglia, és hiába Adria,a homokos part miatt ne várjuk a Horvátországban megszokott kékséget, de a presszókávé itt is bivalyerős, és itt is vadul gesztikulálnak az olaszok.

Tipp: a velencei kirándulás mellett érdemes beiktatni egy napot Triesztben is, ez lehet akár az oda-akár a visszaúton is, az a pazar olasz város senkinek nem okoz csalódást.

 

 

 

Facebook Comments
(Visited 4 190 times, 1 visits today)

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük