Olasz jégverem február végén

Igen, Olaszország a napfény országa, és minden imázsfotón tengerparttal és napsütötte, lankás dombokkal szerepel, február végén már rövidujjúban ücsörgünk a teraszokon. Hát 2018. nem erről lesz híres.

Szibériából érkezett a kedves vendég, Burian, a hidegfront, amivel már egy pár hete riogatnak, és ami havazást, fagyot, csúszós utakat, és bezárt iskolákat hozott magával.

Mi északon egész edzettek vagyunk, bár a hajnali -8 fok azért a mi receptorainkat is eléggé megviseli, olyan nem várt óvintézkedéseket kell tennünk, mint az autók garázsba terelése, amit egyébként álmos vidéki kisvárosunkban csak a nyaralás idején szoktunk megtenni. Tegnap délután nagybácsi szülinapjára indulva délután háromkor meglehetősen kellemetlen volt szembesülni azzal, hogy az autó ajtaját teljes erőből kellett felszakítani, a kocsi motorját pedig vagy húsz percig járatni ahhoz, hogy legyen némi lyuk a szélvédő jégpáncélján, amin már ki lehet kukkolni. Lombardiában, Livignóban ma reggel -24 fokot mutatott a hőmérő.

A római kisgyerekek jó eséllyel először látnak havat a fővárosban, amit ma reggelre teljesen elleppett a hó, olyannyira, hogy a polgármester asszony úgy döntött, hogy ma nem nyitnak ki az iskolák. Az olaszoknak már ítéletidőnek számító hóesés megviseli a közlekedést is, a Róma környéki vonatok hatalmas késésekkel közlekednek, már ha egyáltalán elindulnak.

Triesztben 130 km/h sebességgel fúj a bóra, Torinóban tegnap elmaradt a Juventus-Atalanta meccs, Limone Piemonte egyes területein pedig 120 cm hó halmozódott fel. Hó borítja a Cinque Terre falvait is.

 

Facebook Comments
(Visited 595 times, 1 visits today)

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük