Site icon Olaszmamma

Felforr az agyvized? Igyál mandulatejet!


Olaszországban aztán tudják, hogy nyáron a kánikulában nem illik viccelődni azzal, hogy mivel terheljük épp a gyomrunkat.  A nyári menü teljesen eltér attól, amit télen kerül az asztalra, nem csak hozzávalóiban, de elkészítési módjában is. Hiszen mégis kinek van kedve bekapcsolni a sütőt a negyven fokban? Olasz nagymama legyen a talpán, aki ilyenkor lasagnát csinál az unokáknak. Van viszont sárgadinnye sonkával meg caprese saláta. Ami a szomjúságunkat illeti? Aki tikkadt már ki Olaszországban augusztusban az nagyon jól tudja, hogy milyen jól tud esni egy finom granita (jégkása) vagy egy jól behűtött mandulatej.

A mandulatej Szicíliában született, de egész Dél-Olaszországban, főleg Calabriában és Pugliában igen elterjedt. A középkori kolostorokban kezdték el készíteni, mivel növényi eredete miatt böjt idején kitűnő táplálék volt, valamint cukrozatlan változata jól helyettesítette a tehéntejet, amelyet tartósabb élelmiszerek – sajtok- gyártásához használhattak fel.

A mandulatejhez bármelyik szupermarketben hozzájuthatunk tetrapakban, de azért milyen romantikus is, hogy valójában otthon is elkészíthetjük. A mandulatej amellett, hogy nagyon finom, és meglepően frissítő, bónuszként tele van E, A és D vitaminnal, fehérjével, Omega 6-al, cinkkel, kálciummal, vassal, magnéziummal és káliummal. Nem tartalmaz glutént, laktózt és koleszterolt sem. Mielőtt azonban nagyon elkezdenénk hallelujázni, azért szólok hogy kalóriát bezzeg annál inkább tartalmaz, úgyhogy diétázoknak csak lassan a testtel. Ha merészek vagyunk, így készíthetjük el:

Hozzávalók

A mandulát dobjuk a turmixgépbe 100 gramm cukorral és aprítsuk addig, amíg állaga lisztszerű nem lesz (ez természetesen mozsárban is megoldható, így az egy adaggal bevitt kalóriákat már előre ledolgozzuk). Az így kapott anyagot öntsük egy lábasba a vízzel és  a maradék cukorral, melegítsük, de vigyázzunk rá, hogy ne forrjon fel. Ezután hűtsük le, és tegyük hűtőbe egy napra. Miután pihent egy napot,  a tejet szűrjük le gézzel. Fogyasszuk jó hidegen!

 

 



Exit mobile version