Site icon Olaszmamma

Toszkán mesevárosok: Volterra és San Gimignano

Volterra a városfalról fényképezve (fotó: Olaszmamma)


Gyerekkorotokban odáig voltatok a hercegnős, sárkányos, kardozós esti mesékért, és tátott szájjal hallgattátok őket a nagyi mellé bújva? Amikor középkori várakról, titkos alagutakról, toronyba kitűzött zászlókról szólt a fáma, a jelenetek lelki szemeitek előtt minden bizonnyal Volterrához és San Gimignanóhoz hasonlatos mesevárosokban játszódtak. Végigsétálgatva a városkák girbegurba utcáin olyan érzésünk támadhat, mintha bármelyik sarkon felbukkanhatna a Sárkányfűárus, esetleg maga Süsü.

Piazza dei Priori

Mindkét ékszerdoboz viszonylag közel található Pisához, és egy egy napos kirándulásba belefér mindkettő. Volterra egy,  a toszkán dombokra épült etruszk eredetű város, amelyet a i.e. IV. században már hét km hosszan városfal védett. Aztán volt a frankok, majd a longobárdok, utána a rómaiak kezén, hogy aztán végül Firenze alá kerüljön. Volterra Toszkána egyik legnépszerűbb célpontja, mindent megtalálhat itt az utazó, amit csak Olaszországtól várhat: etruszk városfalakat, római kori színházat, ódon városkapukat, macskaköves utcákat, jellegzetes helyi termékeket.

Volterrába érkezve vessük bele magunkat a középkori városmagba, hagyjuk, hogy sodorjon magával a város, eltévedni úgysem fogunk, és előbb utóbb biztosan utunkba akadnak a legfontosabb látnivalók. Hogy mik is ezek?

Piazza dei priori (fotó: olaszmamma)

Palazzo dei Priori:  Toszkána legrégebbi városházája, amely az 1200-as évek közepén épült. Az azonos nevű téren csodálhatjuk meg. Fiatalabb generációknak az Alkonyat-könyvekből lehet ismerős, hiszen a második kötet, az Újhold több fejezete is itt játszódik.  A volterrai dóm 1120-ban épült, majd belsejét a reneszánsz idején teljesen átalakították. Ennek köszönhető a román és reneszánsz építészet jegyeinek keveredése  a templomban. A homlokzata letisztult román, menyezete bőségesen dekorált, kápolnái freskókkal gazdagon díszítettek.

A  13. századi keresztelőkápolna a dómmmal szemben helyezkedik el, alapja nyolcszög, homlokzatát fehér és zöld márvány díszíti. A kápolnában egy csodaszép szintén nyolcszög alapú, márvány keresztelőmedence.

A Medici-erőd  a domb tetejére épült, így pozíciójának is köszönhetően uralja az egész várost, hiszem már kilóméterekről látszik. Ma börtön működik az épületben, és akinek kedve van, benevezhet itt egy vacsorára, amelynek elkészítésében és felszolgálásában az elítéltek segédkeznek. A jelentkezés gondos szűrőn megy keresztül, biztonsági okokból természetesen nem lehet csak lazán besétálni. Információkért klikk ide. 

Medici-erőd, ma börtön

A római színház az i.sz. 1. századból származik, és egyike a legjobb állapotban fennmaradtaknak Olaszországban. Márciustól novemberig minden nap, az év fennmaradól részében hétvégén van nyitva.

Kilátás a római színházra

Egy volterrai látogatás nem az igazi, ha nem vásárolunk valami alabástromból készült szuvenírt. Az alabástromot az etruszkok ideje óta bányásszák Volterra határában, és a képkerettől a mozsárig mindent  gyártanak belőle hagyományos kézműves módszerekkel.

Alabástromból készült termékek (fotó:olaszmamma)

San Gimignano, félúton található Firenze és Siena között, és leginkább középkori tornyairól ismert, amelyek különleges arculatot kölcsönöznek a városnak.  San Gimignano fénykorában 72 toronnyal büszkélkedhetett, melyek a városka hatalmát és gazdagságát voltak hivatottak jelképezni. Az egekbe törő építkezések oka az a korabeli jogaszabály volt, amely  a lakóépületek lebontását csak abban az esetben engedélyezte, ha  a helyükre szebbeket, jobbakat építenek. Az egykori tornyokból mára már csak 14 maradt , de ettől még megmaradt a középkori Manhattan varázslatos hangulata.  San Gimignano 1990.  óta az UNESCO világörökségi helyszíne.

San Gimignano látképe

Nem kétséges, hogyez az etruszk eredetű városka megkapóan szép, és őrjítően menő lehetett a középkorban, és ez nem maradhatott titokban, úgyhogy, aki erre készül, az nyugodjon bele, hogy sehol nem lesz egyedül, és mindenhova özönlenek a turisták, az alapzajban természetes a jenki angol.  Ez már nem az ártatlan romantika, kőkemény a biznisz.

San Gimignano fénykorában (fotó: olaszmamma)

Azért csak álljatok be  sorba bátran, fotózkodjatok a Piazza Cisternán, ugyanitt kóstoljátok meg a világ állítólag legfinomabb fagyiját, vagy csak élvezzétek a kilátást a városfalról.

Kilátás a városfalról

 

Ha helyi finomságokat kóstolnátok, ne hagyjátok ki a Vernaccia bort. Ezt a száraz fehérbort emberemlékezet óta termelik San Gimignanóban és állítólag  Dante és Boccaccio is nagyra értékelték. Másik jellegzetes helyi termék a sáfrány, amely a város gazdagságának csúcsán még fizetőeszközként is szolgált. Csak, hogy legyen fogalmunk arról, hogy mitől is olyan értékes ez a fűszer: egy kiló sáfrány előállítsáához 150 000 virágra van szükség…

 

Romantika kedvelői, előre, irány a toszkán szárazföld. Nászutasok előnyben!

 



Exit mobile version