Site icon Olaszmamma

Mocorog a Kisjézus! Élő betlehem Matérában


Az olasz karácsonyi készülődésről, hangulatról többször írtam már az oldalon, legutóbb ugye az örök dilemmáról a pandoro és panettone körül, de említettem már a nápolyi betlehem-építés művészetét is. A rutinos olvasónak tehát már nem lehet nagy újdonság, hogy az olaszok december 8-án, azaz a szeplőtelen fogantatás ünnepén állítják fel a karácsonyfát, és, hogy sok helyen – különösen délen-  betlehemet is barkácsolnak  az apukák a gyerekekkel. Ebben a nápolyiak járnak egyébént leginkább élen.

Több olasz városban azonban nem elégednek meg a főtéren díszelgő fával és a  papírmasé betlehemmel, és úgynevezett élő betlehemet szerveznek, ahol a születéstörténet figuráit hús-vér emberek, elsősorban az adott város lakosai személyesítik meg.

Ez a hagyomány (is) Assisi Szent Ferenc nevéhez fűződik, az első élő betlehem az ő kezdeményezésére született 1223-ban Rietiben, majd innen terjedt el az egész félszigeten.

A legkülönlegesebb élő betlehemet minden kétséget kizáróan a basilicatai Matérában találjuk. Matera sziklavárosa egyedülálló díszlet, hiszen megállt itt az idő, hangulata megismételhetetlen. Nagyra értékelte ezt az UNESCO is, hisz a város  a Világörökség része. Nem véletlenül forgattak itt több világhírű bibliai témájú filmet (Passió, Máté evangéliuma, stb.). Idén sokadik alkalommal népesítik be a kőbe vájt város utcáit az ókori Betlehem Krisztus születésének korát idéző kosztümjeibe bújt résztvevők.

A szeplőtelen fogantatás ünnepe utáni hétvégéken egészen január 6-ig elevenednek meg az utcák, Matera lakosai lelkesen játszák el Jézus születésének élő díszletét, sőt, még a látogatóknak is lehetőségük van jelmezt ragadni, és statisztálni a nem mindennapi eseményhez. Ki tudna ellenállni egy ilyen remek lehetőségnek?

Bővebb információk, online jegyvásárlás itt.

Élő betlehem persze nem csak Matérában van, ha karácsony környékén Olaszországban jártok, rácsodálkozhattok ilyen betlehemekre San Biagio (Lombardia), Calavino (Trentino), Montefiore Conca (Emilia Romagna),  Equi Terme (Toszkána), Alberobello, (Puglia) vagy Gangi (Szicília) városaiban is. Ez utóbbi neve ismerős lehet egyeurós ingatlanairól is.



Exit mobile version