Site icon Olaszmamma

Világörökség-spotting Olaszországban II. Közép


Folytatva hát a Világörökség-vadászatot, Északról kanyarodjuk Közép-Olaszország irányába, vegyünk nagy levegőt, és merüljünk el a szépségében.

Toszkána

Közép-Olaszországban nem meglepő módon Toszkánában van a legtöbb világörökségi helyszín. A legfontosabb ezek közül természetesen  Firenze, amelynek belvárosa, terei, múzeumai- elsősorban az Uffizi képtár- temérdek turistát vonz ide Ki ne fotózkodna szívesen a Ponte Vecchiőn naplementében vagy csodálkozna rá Dávid tökéletes testére, és aránytalanul nagy kezeire? Kicsit olyan, mint Velence. Valószínűtlenül szép, de nehéz olyan időpontban meglátogatni, hogy ne kelljen folyamatosan napernyős távol-keleti turisták között bukdácsolnunk, és itt is ipari szintű az idegenforgalom , annak minden kellemetlen velejárójával.

Pisa, a Piazza dei Miracolival, ahol a Ferde Torony , a dóm és a keresztelő kápolna található természetesen szintén UNESCO oltalom alatt áll. Külön jó hír, hogy ide jár Budapestről fapados is, gyorsan és olcsón megúszhatunk egy itteni kiruccanást.

Siena óvárosa elképesztő szépségeket rejt. Siena a művészetk, a finom ételek, a tudomény és a Palio városa. A kultúra hihetetlen szinten koncentrálódik a város minden szegletében.A toszkán dombok között emelkedik, külleme a 13. század óta vajmi keveset változott. Ezért is értékeli nagyra az UNESCO, hiszen sikerült megőriznie középkori szerkezetét. Legfontosabbb műemlékei a kagylóalakú Piazza del Campón , illetve annak közvetlen közelében találhatók. A téren zajlik évente kétszer a Palio, Siena tizenhét kerületének lóversenye is, ilyenkor egy tűt sem lehet elejteni.

Pienza, II. Piusz pápa városa.  Itt született, és az 1458-as pápává választása után döntött úgy, hogy szülőhelyéből kialakítja az ideélis reneszánsz várost. Pienza terei, palotái racionálisan, utópiszerűen tervezettek.  Ha Sienában járunk, ugorjunk el ide is.

San Gimignanóban járva teljesen magával ragadhat minket a 14. század hangulata, hiszen azóta nagyjából változatlan képet mutat. A középkori Manhattennek is hívják, hiszen abban az időben a tehetős családokl presztízskérdést csináltak abból, hogy minél magasabb lakótornyokat építtessenek maguknak, és ezekből tizenhárom még ma is büszkén áll a központban.

San Gimignano

A Val d’Orcia vidéke a jellegzetes toszkán dombokkal , ciprusokkal 2004. óta szerepel az UNESCO listáján. Nem csoda, hiszen  a lankáékat borító dús növényzet, a szőlők, az olajfák, a gesztenyefák, a közöttük felbukkanó apró falvak, tornyok, parasztházak ma is olyanok, mint a sienai mesterek egykori festményein. A béke és nyugalomj szigete, a „napsütötte Toszkána” minden egyes közhelyével.

 

Lazio

Lazióban négy UNESCO örökséget találunk, természetesen a legfontosabb ezek közül Róma, amelynek teljes belvárosa világörökség, felsorolni is nehéz, hogy mi minden van itt, ami kihagyhatatlan a látogatók számára.: A Forum Romanum,  a Circus Maximus, a Colosseum, a Pantheon, Augustus mauzóleuma, Caracalla fürdői, a Piazza Di Spagna, a Piazza Navona, a Vatikán. Hetek kellenének mindezek alapos bejárásához.

A Villa Adriana Tivoliban, Rómától 28 km-re található, és annak ideján Hadrianus császár rezidenciája volt.  Volt itt fürdő, könyvtár, kert, színház, minden, amire a császárnak fájhatott a foga. A Villa d’Este szintén Tivoliban helyezkedik el, és 1550-ben kezdték elépíteni az akkori tivoli korményzo, Ippolito d’Este kénye-kedve szerint. Ippolito d’Este  bíboros volt, akit annyira csalódott, amikor nem választották meg pápának, hogy ennek a pazar villának a megépítésável vigasztalódott, amelyben keverednek a ferrarai, római és francia udvarok elemei. Tele van szökőkutakkal, vízjátékokkal, barlangokkal. A Barokk manierizmus kertjeinek tökéletes példája. Szuper egynapos kirándulás, ha már nem bírnánk magunkkal a római őrületben.

A Villa d’Este éjszakai pompában

Cerveteri és Tarquinia etruszk nekropoliszai Itália legelső sírkertjei. A cerveteri nekropolisz i.e. IX. században alakult kis, és folyamatosan fejlódött egy jól meghatározott urbanisztikai terv szerint, hasonlóan tarquiiai táráshoz. Az etruszk nemesek festett sírjai csakúgy, mint az egyszerőbb emberek puritán temetkezási helyei pontosan dokumentálják az etruszkok hétköznapi szokásait, cerimóiáikat, mitológiájukat.

Umbria

Umbriában két listás helyszín van, egyikük világhíres zarándokhel, Szent Ferenc városa,  Assisi, melynek legfontosabb emléke a bazilika. A bazilika két jól elkülöníthető részre osztható, az alsó és a felső bazilikára. A felső (basilica superiore)  gótikus stílusú, fényes és kifinomult, az egész világon híres Giotto és tanítványai freskóinak köszönhetően. A freskók 1296 és 1300 lözött készültek, és Szent Ferenc életének epizódjait mutatják be. Az olasz szépművészet abszolút mesterművei . Az alsó bazilika ellenben sötét, kevésbé hívogató, cserében azonban olyan mesterek munkái várnak itt ránk, mint Cimabue, Simone Martini és Pietro Lorenzetti.

Assisi panorámája

A másik helyszín  Spoleto, amely longobárd emlékeinek köszönhetően került fel a listára, elsősorban una a Chiesa di San Salvatore ókeresztény bazilikával,amely Olaszországban az egyik legrégebbi ókeresztény templom, és  amelyet a longobárdok a 8. században újítottak fel.

 

Marche

Szegény Marche régiónak csak egy helyszín jutott, az viszont megér egy pár misét.  Urbino városa elképesztően gyönyörű, ahogy kiemelkedik a Montefeltro dombjain.  A reneszánsz városmag ma is érintetlen, utcáin sétálva magával ragad a kor szelleme (éjszaka meg a dolce vita, hiszen Urbino egyetemi város, ahol az egyetemisták száma meghaladja  a lakosokét. Ennél szebb campust álmodni sem lehetne). Raffaello szülővárosa, amelynek kihagyhatatlan látnivalói a Dózse Palota a világ első ikertornyaival, az erőd, a Galleria Nazionale delle Marche.

 

+1 San Marino és a Monte Titano

Bár San Marino független állam, azért oly módon ágyazódik Olaszország testébe, hogy nem hagyhatom ki. Olasz Adrián nyaralóknak kötelező program a világ legősoibb köztársaságába látogatni. A viágörökség csupán fél négyzetkilométermnyi területet foglal magába, de ez így is nagy része a miniállamnak. Ide tartozik a három védelmi torony, a Palazzo Pubblico, ami az apró állam legfontosab intézményeinek székhelye.

San Marino a Monte Titano csúcsán



Exit mobile version