San Marinoé világ legfiatalabb államfője

Ma külföldre megyünk. Egészen San Marinóig.

Decemberben még mindenki arról susmusolt, hogy hogy létezik az, hogy az osztrák sógoroknál a harmincegy éves, kölyökképű Sebastian Kurz kezébe került a kancellári gyeplő, ma viszont az a hír, hogy a világ legrégebbi köztársasága, San Marino a 27 éves Matteo Ciaccit választotta meg régenskapitánnyá. Ezzel Matteo lett a világ legfiatalabb államfője.

Matteo Ciacci 1990-ben született, az Urbinói Egyetemen diplomázott jogászként, ami nekem különösen kedves, hiszen itt töltöttem életem egyik legmozgalmasabb évét ERASMUS-hallgatóként. 2009. óta aktív apolitikában, amikor is önkormányzati képviselő, majd 2016. óta a san marinói parlament képviselője lett.  Csak két évvel idősebb a törvények által megszabott régenskapitányi korhatárnál, amely tisztséget csak születésüktől san marinói állampolgársággal rendelkezők tölthetnek be.

San Marino látképe

A san marinói régensi posztot ketten töltik be párhuzamosan ,általában különböző pártok képviselői közül választja őket a hatvan fős parlament. Ciaccinak Simone Palmieri lesz a párja, hatásköreiket együttesen gyakorolják és egymás intézkedései felett vétójoggal bírnak.  A régensek minden év április 1-jén és  október 1-jén lépnek hivatalba. Matteo Ciacci április 1-jétől tölti majd be hat hónapon keresztül ezt a felelősségteljes posztot. 1243. óta vezetik régensek az országot, de az első nő csak 1981-ben került pozícióba.

Furcsának túnhet nekünk, hogy ketten is ülnek a bársonyszékben, de ha kicsit visszaidézzük történelmi tanulmányainkat, talán emlékszünk, hogy az ókori köztársasági Rómát is két konzul vezette. San Marino egyébként világrekorder abban is, hogy milyen rövid ideig, csupán hat hónapig töltik be a régensek az államfői szerepet. A mandátum lejártát követően három éven belül nem lehet őket újraválasztani sem.

 

 

 

Facebook Comments
(Visited 459 times, 1 visits today)

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük