Site icon Olaszmamma

Torinó, a csodás meglepetés


Amikor látogatóba érkeznek hozzánk, és épp azon morfondírozom hogy hova menjünk és mit is csináljunk, mindig meg kell állapítanom, hogy Torinó mennyire méltatlanul mellőzött desztináció. A kollektív fantáziában szürke iparvárosként él, esetleg a Juventus juthat még róla egy átagos magyar eszébe, pedig ennél megszámlálhatatlanul többet tartogat az ideutazóknak. Imádnivaló város, ami ráadásul csomó mindenben emlékeztet Budapestre (hogy csak a legegyértelműbbet emeljem ki, a Pó két partjának jól elkülöníthető világa a lapos Pest és a dimbesdombos Buda). Torinó pezseg, dolgozik, aperitívózik, bulizik, múzeumba jár, meg kocogni a folyópartra és a parkokba. Torinó római, barokk, szecessziós, art nouveau és modern. Torinó gigantikus FIAT- szürkeség és giccsesen túldíszített királyi rezidenciák. Torinó a kávé, a csoki, az agnolotti, a finom vörösbor, a vermut,a szarvasgomba, a vitello tonnato, és.., és.., és. Úgyhogy ha találtok olcsó (vagy drága) fapados jegyet Milánóba, ne habozzatok megvenni. Onnan Torinó gyorsvasúttal csak egy óra, és lehet egyik ámulatból a másikba esni. Mindig azt mondom, ha olcsó fapados repjegyektől megszédült utazók megkérdezik tőlem, hogy mit érdemes Milánóban megnézni, hogy Torinót.
Szóval itt van tíz dolog, amit mindenképpen látni kell, és amikből nem egy az olasz top 10-ben is megállná a helyét.

10. Dóm : dóm, amiből van ezer másik Olaszországban, és bizonyosan sok olyan, amelyik szebb, építészetileg különlegesebb, de mégis fel kellett venni a listára, mert ugye itt őrzik A LEPLET…Megtekinteni nem túl egyszerű, utoljára tavaly lehetett, hiszen-bár csak 2020-ban lett volna esedékes a kiállítása, azért a milánói expo apropóján közszemlére tették. Online foglalás, többórás sorbanállás, ötperces áhítat.


9. Museo Egizio: a torinói egyiptomi múzeum gyűjteményét a témában csak a kairói előzi meg, és aki szeretne elmélyülni a múmiák és szarkofágok világában, annak itt lesz rá módja bőven. A kevésbé elvadult fanatikusoknak lehet, hogy néha levegőre lesz szüksége, mert a kollekció finoman szólva is végtelen, könnyen okozhat szédüléses tüneteket a nem edzetteknek.


8. Quadrilatero romano: a város római kori magja, gyakorlatilag az egykori Augusta Taurinorum helyén, annak a mai napig felismerhető szerkezetével. Az egykori római város fő tengelye a mai Via Garibaldi, jelenleg shoppingmennyország. A környező kis utcákban meg csak jó érzés elveszni, beülni, bámészkodni, vigadni.

7. Piazza Castello : Torinó szíve-lelke, tele pompás épületekkel: Palazzo Reale, Palazzo Madama, a Teatro Regio. Az egészet a királyi palota kolosszusa uralja. A királyi palotát beélülről is érdemes alposan szemügyre venni,ráadásul minden hónap első vasárnapján ingyen látogatható.  Pazar látvány. Innen indulnak ki a városközpont legfontosabb utcái: a Via Garibaldi, a Via Roma, a Via Pietro Micca és a Via Po.

6. Parco del Valentino
Torinó leghíresebb parkja, ami 500 ezer m2-en terpeszkedik a Pó partján. Képe meglehetősen változatos: kocogók, kutyasétáltatók, első randizók, fűben lerészegedők (éjszaka, nyáron majdnem megkerülhetetlen tényező), a kastélyt, és a középkori várost fényképezgető turisták. A parkban ugyanis felépítettek egy komplett középkori várost, valós épületek másolataiból, egyfajta skanzen a Pó mentén. Mesebeli.


5. Piazza Vittorio
31.000 m². Ezzel Európa egyik legnagyobb tere, és a legnagyobb azok közül, amelyeket végig árkádsor vesz körül (ahol nem épp a folyópart), amely alatt bárok, éttermek, szórakozóhelyek sorakoznak. Az éjszakai élet egyik központja, és különösen pazar látványt nyújt sötétedés után a Pó túlpartjáról.

4. Piazza San Carlo
Még egy tér, de ez is annyira elegáns, hogy nem lehet mellette szó nélkül elmenni, egyik végében két egyforma templom (ikrek), másik végében kijárat a belváros legfontosabb utcájára a Via Roma, egyébként meg árkádok (naná!), kávéházak, szépség és korzózás. Koncertek, rendezvények szinte állandó helyszíne, ahogy elbontják a színpadot máér állítanak ahelyére egy másikat.

3. Museo dell’Automobile
Nem rajongok különösebben az autókért. Vezetek, és a saját kocsimat imádnivalóan cukinak tartom, de ennyi. Soha nem akartam elmélyülni a témában, úgyhogy ide nem saját kezdeményezésre jutottam el, de amikor ott jártam teljesen elvesztem, totálisan elvarázsolt a hely. Vannak tapasztalataim arról is, hogy milyen katarktikus hatással van olyanra, akit egyébként is érdekelnek az autók. A múzeum maximálisan interaktív, és gyakorlatilag a lovaskocsitól követi végig az autózás történetét, az egyes modelleket a kornak megfelelő díszletek közé helyezve. Pasiknak kötelező. (Olaszország többi autós múzeumáról itt olvashattok.)

2. Superga

Torinó egyik dombja, ideépült a csodaszép Superga Bazilika, alagsorában a Savoyák sírjaival. Supergát látogatni szuper program, mert fel lehet menni fogaskerekűvel, és olyan a kilátás, hogy ejha. Általában miminum fél órát töltünk az utcák, és terek beazonosításával. Superga nem csak a királyi sírokról ismert, itt történt a Torino legendás focicsapatának katasztrófája, amikor az egész együttes egy portugáliai meccsról hazatérve lezuhant az őket szállító repülőgéppel.


1. Mole Antonelliana /Museo Nazionale del Cinema
Ez pedig az, amit nem tudok megunni, nem tudok elégszer menni, és eleget ténferegni benne, mindig van valami új, amellett, hogy tényleg mindig van benne valami új, mert folyamatosan bővül, és mindig van időszaki kiállítás is. Eleve Torinó legimpozánsabb épülete, annak jelképe, a Mole Antonelliana ad neki otthont (ami ismerős lehet a kétcentesről). Belül aztán minden, ami szem-szájnak ingere, és ami a mozihoz kapcsolódik, történet, ketyerék, filmek minden mennyiségben, nyugodtan le lehet dőlni és nézni. Az egyes termek teljesen eltèrő stílusban berendezve, és az ahhoz passzoló filmekkel. Az utolsó tangó Párizsbant pl. vörös franciaágyon lehet élvezni, hogy csak egy jellemző példát mondjak. De van itt fényjáték, panorámalift, mesés kilátás. Abszolút, megdönthetetlen első hely.

Sorakozó, vigyázz, kész. tűz, rajt, mindenki jöjjön Torinóba csodákat látni!

 

+Bonus track: Lavazza Múzeum: 2018. jűniusában nyitott, és teljes egészében ennek a torinói kiválóságnak, a torinói Lavazza kávénak szentelt műzeum. Interaktív szenzoriális kirándulás a kávé világában.



Exit mobile version