Site icon Olaszmamma

Mimóza vázában és tányéron, avagy nőnap Olaszországban


Olaszországban a nőnapot másként ünnepeljük, mint otthon. A férfikollégák nem dobnak össze kötelező jelleggel pénzt és vesznek ipari mennyiségben akciós cserepes virágot, a nőnap inkébb egy csajos kikapcsolódás. A nők szívesen tartanak ilyenkor egy görbe estét, mennek a barátnőkkel aperitívózni, vacsorázni, vagy akárhová, a lényeg, hogy ne rondítsanak bele a programba a pasik.

Olaszországban 1922. óta ünneplik a nőnapot, de igazi jelentősége csak 1945 óta van, amikor az olasz nőunió (l’unione Donne in Italia) először uünnepelte meg a fasizmus alól már felszabadult olasz területeken. Egész Olaszországban csak 1946-tól tartják, és az ünnep jelképéül egy virágot, a mimózát választottak.  Az olasz csajok a barátjuktól/férjüktől/szeretőjüktől az ezüst akácia virágát kapják (komolyan, magyarul ez a hivatalos neve). Mutatom. Március 8-án sárgába borul az egész ország,  a tereket ellepik a mimózákkal teli standok, a bárokban mimóza-koktélt szolgálnak fel, a cukrászdák polcain mimóza torták sorakoznak.

Egyszerű oka van annak, hogy pont ez a virág lett az ünnep szimbóluma, hiszen pont március elején virágoznak, és ennek az időszaknak elmaradhatatlan jellegzetesége ez a vakítóan sárga virág, és különleges illata, amelyet ilyenkor magunkba szippanthatunk . De, ahogy mondtam, ezen a napon a mimózát nem csak celofánban, vagy vázában, hanem a cukrászdák kirakatában, az éttermek direkt erre a napra tervezett menüjének részeként is találunk. A nőnapi vacsorát ugyanis hagyományosan a mimóza torta zárja le. Maga a süti nem túl bonyolult, egy cukrászkrémmel töltött piskótatortáról van szó. A különlegességét az adja, hogy apróra morzsolt piskótadarabkákkal borítják be, hogy ne csak nevében, hanem küllemében is a virágra emlékeztessen.

Az olasz asszonyokat rendszeresen praktikus ajándékokkal is kényeztetik, például ezen a napon ingyen léphetnek be egyes múzeumokba. Torinóban, Rómában, Cremonában és több egyéb olasz városban pedig a nők ingyenesen vehetnek részt orvosi vizsgálatokon, többek között emlő-vagy méhnyakrákszűrésen is.

Éljenek a nők! Éljünk mi! Menjünk este vacsorázni a barátnőkkel, ez a nap a miénk.

Az ingyenesen látogatható múzeumokról bővebben itt olvashattok.



Exit mobile version