Site icon Olaszmamma

VenTo, Velencétől Torinóig biciklin


Velence-Torinó bicikliút van születőben. Az olaszok szeretik a biciklit, különösen szeretnek tetőtől talpig a Giro d’Italia legdiadalmasabb napjaira hajazó hacukába bújva tekerni a leglehetetlenebb és legforgalmasabb utakon, szigorúan bolyba tömörülve, nehogy meg lehessen őket előzni. A Magyarországra jellemző biciklivel közlekedés nem erősségük, a kerékpár inkább vasárnapi, rekreációs muri marad.

Velence-Torinó bicikliút a Pó folyó mentén. Ez a pár évvel ezelőtt még teljes utópiának tűnő gondolat mára már egyre inkább kezd valós képet ölteni.  A kormány úgy döntött, hogy 91 millió euróval támogatja egy egész Olaszországra kiterjedő turisztikai bicikliút-hálózat kiépítését. Ennek keretében öt útvonal kap prioritást, köztük a VenTo (az olasz szó magyar jelentése szél), amely kelet-nyugati irányban csaknem teljesen végigszeli majd Észak-Olaszországot.  A projektet a milánói Politecnico egyeteme kivitelezi, és elkészülte után Dél-Európa leghosszabb bicikliútja lesz.  A VenTo Velencéből indulva olyan városokat érint majd, mint Ferrara, Parma vagy Cremona. Ferrara egyébként egyike azon kevés olasz városnak, ahol a bicikli tényleg közlekedési eszköz, és a belváros tele van pedálozó fiatalokkal.

A tervezett út hossza 679 km,  és megvalósításával a tervek szerint 2000 új munkahely terem majd. A VenTo az Európai Kerékpárút Hálózat, azon belül az Eurovelo 8 része lesz majd, mi meg tekerhetünk majd a lagúnáktól az Alpokig csak bírjuk combbal. A Politecnico diákjai egyébként már most évente végigtekernek a bicikliút tervezett vonalán, és a túra jellemzően hat napig tart. Igyekenznek felmérni, hogy mekkora hatással bírhat majd a projekt megvalósulása az úvonal mentén fekvő települések idegenforgalmára. Nyugat-európai – holland, német- példák mutatják, hogy a kerékpáros turizmusban még rengeteg kiaknázatlan lehetőség bújik meg. Az okosok azt becsülik, hogy a bicikliűt körül kialakuló gazdasági tér évente kb. 300.000 eurót termelhet, tehát valós változást tudna hozni az út mentén húzódó kisebb települések életében. 

Ha érdekel Benneteket a téma, bátran böngésszétek a projekt hivatalos oldalát, amit sajnos eléggé az olaszokra jellemző szorgalommal frissítenek, de azért találunk majd rajta bőven olvasgatnivalót.



Exit mobile version