Site icon Olaszmamma

Penészes, büdös és isteni: a gorgonzola


Imádom a sajtokat, meg lehtüt velük bolondítani, bár vércsoportom alapján ragadozó lennék, és lesütött szemmel kellene elhaladnom a tejtermékes pult mellett, ez nem így van, Minél büdösebb, minél penészesebb, annál vonzóbb a számomra. Jöjjön akkor az egyik abszolút kedvencem, a gorgonzola.

 

A parmezán és a grana padano mögött a gorgonzola jár élen, ami az olasz sajtok népszerűségét illeti. Évente átlagosan 4 millió adag penészes finomságot gyártanak az olasz sajtkészítők, aminek 31%-át exportra szánják.

 

A legenda szerint egy figyelmetlen tehénpásztor valamikor a középkorban Gorgonzola városka környékén időzött, amikor véletlenül ugyanabba a sajtárba öntötte két különböző napok fejéséből származó tejet. A két termék sűrűségének különbsége miatt levegőrés, ennek következtében pedig penész képződött a tartályban. Így született a gorgonzola őse.

 

Az igazi gorgonzolát csak Piemontban és Lombardiában gyártják tehéntejből, amelyhez hozzáadjáák a megfelelő penészgomba-spórákat. Konkrétan Penicillum roqueforti kerül hozzáadásra, aminek nevéből már rájöhettetek, hogy ugyanezt a penészgomba-családot használják a penicillin előállítására is.

 

A védett eredetmegjelölésű gorgonzolát csak negyven sajtkészítő gyárthatja, az őket egyesítő konzorcium székhelye a piemonti Novarában található. Érdekes, hogy pont a névadó Gorgonzolában nem gyártják már, a hetvenes évek végén függesztették fel a termelést, de azért minden év szeptemberében megrendezik itt a nagy gorgonzola ünnepet, ahová a világ minden részéről jönnek a fanatikusok.

Lehet édes vagy pikáns, leggyakrabban a hatvan napig érlelt változatával találkozunk a szupermarketekben. Minden gorgonzolát megjelölnek a gyártás helyén, hogy biztosak legyünk az eredetben.

Nekem nagy kedvencem, imádom pizzán ( a körte-gorgonzola és a dió-gorgonzola mindketten nyerő kombinációk), rizottóban, gnocchin, polentán. Gorgonzola témában nem vagyok túl finnyás. Jöhet, ami a csövön kifér, sőt minél büdösebb, annál jobban szeretem.

Egy jó kis négysajtos pizza…

 

Komplett és meglepően könyen emészthető sajt ez, van benne fehérje, zsírok, A, B, B2,  és D vitamin, ásványi anyagok, például kálcium foszfor és kálium . Sajna kalóriában is ugyanilyen gazdag, 100 gramm sajt 330 kalóriával büntet.

 

 



Exit mobile version