Site icon Olaszmamma

Aktív vulkánok Olaszországban


Két héttel ezelőtt tört ki  Stromboli vulkánja, ami jó kis emlékeztető volt azt illetően, hogy Olaszország egyike azon kevés európai országnak, ahol a mai napig aktív vulkánokat találunk. Olaszország ugyanis két tektonikus lemez, az Eurázsiai- és az Afrikai-lemez találkozásánál fekszik. Ezek egész pontosan Szicília és a félsziget között futnak össze, ez az oka annak, hogy ezen a környéken gyakoriak a földrengések és a vulkáni tevékenység.
A legtöbb vulkán errefelé már legalább 100 éve inaktív , nem mondható el ez azonban Stromboliról, az Etnáról és a Vezúvról.

A Stromboli ezek közül bár a legkisebb, de a legaktívabb. Az ideit megelőzően kitört 2014-ben, 2013-ban, 2007-ben, 2003-ban és 2002-ben. A vulkán tulajdoképpen az utóbbi 2000 évben folyamatosan dolgozik.  Kitöréseit a geológusok Stromboli típusú működésnek nevezik. A vulkán kitöréseit ugyanis rendszerint folyamatos enyhébb , de rendkívül látványos kitörések jellemzik,melyek során akár száz méter magasra is szökik az olvadt szikla és hamu.

Stromboli

Évtizedek óta a 2019-es volt az első olyan kitörés, amikor a Stromboli halálos áldozatot – egy hegymászót- is követelt.  Az ezt megelőző legnagyobb kitöréskor, 2002-ben többen kerültek kórházba, és cunamit is idézett elő, de senki nem vesztette életét.

Az Etna nagyon gyakran tör ki, az utóbbi évszázadokban legalább 77 ember vesztette életét ennek következtében, legalábbis ennnyit dokumentáltak biztos források. Aktivitása magasságának is köszönhető, ami 3326 méter (kétszer akkora, mint a Vezúv).  A vulkáni talaj különösen termékeny, ezért a helyiek előszeretettel művelnek itt szőlőt és egyéb gyümölcsöket.

Füstölög az Etna

Az Etna legvégzetesebb kitörésére 1669-ben került sor, amikor a láva elpusztította az Etna lankáin  fekvő falvakat egészen Cataniáig. A várost megóvták a védőfalak, amelyek a lávát a kikötőbe térítették el.

Nagyjából elmondható. hogy  az 1970-es évek óta évtizedenként kétszer zajlik itt nagyobb kitörés, általában földrengéssel körítve. Az utolsó alkalom, hogy valaki életét vesztette, 1987-ben volt, ekkor egy anya és hét éves kisfia esett áldozatul egy hirtelen robbanásnak, amikor egy turistacsoporttal a csúcs közelében jártak.

Egyre gyakrabban kell lezárni Catania repülőterét és légterét az Etna kitörései, és az ezek következtében keletkező hamufelhő miatt.

Míg az olasz vulkánok közül az Etna és a Stromboli folyamatosan forralnak valamit, a Vezúv 1944. óta hallgat, akkor viszont elpusztított pár falut és egy közeli amerikai légitámaszpontot. A Vezúv az egyetlen olasz vulkán, ami a félszigeten helyezkedik el , és kitörései rendszerint drámaiak. A leghíresebb a 79. évi kitörés volt, ebben pusztult el Pompeji.  1631-ben egész falvakat temetett maga alá a láva, és 3000 embert ölt meg. 1906-ban a Vezúv akadályozta meg egy olaszországi olimpia megrendezését, ugyanis két évvel a tervezett római nyári játékok előtt tört ki , és a kormánynak az olimpia helyett az újjáépítésre kellett költenie. Ezeket az ötkarikás játékokat tartották meg Londonban.

Jő ötlet egy többmilliós agglomeráció a Vezúv lábánál?

Ha a Vezúv újra kitörne (és a szakértők szerint ez csak idő kérdése), a pusztítás elképesztő méreteket öltene.  Minél tovább nyugszik ugyanis egy vulkán, annál keményebben csap le, amikor újra felébred. Óriási rizikót jelent, hogy Nápoly – Olaszország harmadik legnagyobb városa- és annak külvárosai gyakorlatilag már teljesen felmásztak a vulkánra.

Az olasz hatóságok természetesen árgus szemekkel figyelik a Vezúv tevékenységét, és van tervük a legveszélyeztetettebb,  vörös zónában élő 700 000 ember evakuálására.

Az olasz vulkánok egy része már inaktív: ilyen Ischia, a Nápoly közelében fekvő meseszép sziget vulkánja, amely utoljára 1302-ben tört ki , a toszkánai  Larderello, ami 1282. óta alszik, valamint egy sor Róma közelében található vulkán, amelyek tevékenysége olyan vulkáni eredetű tavaknak adott életet, mint Albano, Bracciano és Nemi. Az Empedocle egy tenger alatti vulkán Szicília partjaihoz közel, amelynek tevékenysége 1831-ben egy apró szigetet alakított ki, amelyet ma Isola Ferdinandea néven ismerünk, és amelyet mára ismét ellepett a víz.

 



Exit mobile version