Site icon Olaszmamma

Olasz nyelv haladóknak: pesce d’aprile


Vége márciusnak is, el sem hiszem, hogy már ennyire benne vagyunk a tavaszban, aztán – ahogy egy volt kollégám mondta mindig – itt a Sziget, a karácsony, és vége ennek az évnek is. Talán nem is tévedett olyan nagyot.

Szóval április 1-je van, és ez természetesen Olaszországban is az idétlen poénok napja. Kinőttem én már ebből, és nem tartom annyira viccesnek, ha valaki hátára „ide üss” , esetleg „hülye” feliratot ragasztanak a haverok, de mivel van némi kulturális háttértörténete a dolognak, ezért nem hagyom ki én sem, és megsúgom, hogy az áprilisi tréfát az olaszok áprilisi hal (pesce d’aprile) néven illetik. Rökönyödtünk már meg máskor is furcsa olasz kifejezéseken; emlékeztek a „mi ez a május 4-e?” kérdésre?

De miért is hívják így? Naná, hogy több elmélet is kering erről, és egyik ilyen teória szerint az egész áprilisi tréfa dolog az egykori francia újév hagyományában találja meg a gyökereit. Az újévet a franciák ugyanis valaha március 25. és április 1-je között ünnepelték, csak a 16. századot követően csúsztatták át januárra. Ez a változás persze nem mindenkinek tetszett, és azokat, akik ezt nem vették túl jó néven, április bolondjainak kezdték el csúfolni. Ennek apropóján születtek aztán az áprilisi csínytevések, tréfák.

A franciák március és április hónapok fordulóján továbbra is ajándékokkal lepték meg egymást, egy idő után a jópofáskodás jegyében ezek az ajándékok pusztán üres dobozok lettek, „poisson d’avril”, azaz áprilisi hal felirattal. Így lett az áprilisi halból áprilisi tréfa, vagy az április tréfából áprilisi hal.  

Más források szerint az április 1-jén üres kézzel hazatérő halászok kigúnyolására utal az április hal kifejezés. Megint más legenda arról mesél, hogy a boldoggá avatott Bertrando di San Gemesio pont április 1-jén mentett meg egy pápa életét, aki pont egy halszálkától készült megfulladni. A pápa emiatt annyira hálás volt, hogy azonnal be is tiltotta az április 1-jei halfogyasztást Aquileia városában, ahol Bertrando szolgálatot teljesített, nehogy mások is ilyen kalamajkába keveredjenek .

Ezek után van még kedve valakinek bolondozni?



Exit mobile version