Site icon Olaszmamma

Olasz húsvéti kisokos


Nyakunkon az olasz húsvét (de a nem olasz is), és Olaszország ugye nagyjából még mindig vadul katolikus, úgyhogy akad itt kérem bőven néznivaló. Azért ilyenkor az olaszok is lazulnak némileg, a karácsony szigorúan családi jellegétől eltér ez a tavaszi hosszú hétvége. Az a mondás járja, hogy „Natale con i tuoi, Pasqua con chi vuoi”, azaz A” karácsonyt töltsd a családoddal, a húsvétot meg azzal, akivel akarod”.

Kezdjük azzal, hogy nagypéntek Olaszországban nem munkaszüneti nap, úgyhogy a hívő katolikusok a munkahelyről esnek be az ilyenkor országszerte rendezett szokásos esti körmenetekbe esetleg passiójátékokba. Érdemes megfigyelni, hogy az olasz templomokban ilyenkor gyakran fekete szövettel takarják le a keresztet. 

Az olasz húsvét gyakorlatilag nagypénteki Via Crucis eseményével kezdődik. Ezt a keresztutat maga a pápa celebrálja Rómában, és hagyományosan a Colosseumnál tartják meg, és rendszerint élőben közvetíti az olasz állami televízó. Kevés ennél találóbb helyszínt választhattak volna. Az eseményt általában több tízezren figyelik a helyszínen. 

 

Colosseum este

Nem kell azonban Rómáig utazni, mert gyakorlatilag minden olasz városban belefutunk egy Via Crucisba vagy egy körmenetbe, a legfontosabbakat itt szedtem össze. Míg egyes városok körmenettel emlékeznek Jézus szenvedéstörténetére, addig más helyeken egy komolyabb szintre lépnek, és passiójátékkal elevenítik fel a húsvéti történetet, a „tárgyalást” Pilátus előtt, valamint Jézus halálát. A résztvevők a korabeli viseletet idéző jelmezbe bújnak. 

Húsvétvasárnap együtt az olasz család, ha van lelkes olasz mamma, akkor otthon van hatalmas dínom-dánom, de rengetegen mennek étterembe. Az éttermek ezen a napon szinte mindenhol fix húsvéti menüsorral várják a vendégeket, amit igazán nagy kihívás végigenni. Ilyenkor rendszerint egytől legalább délután négyig az asztalnál ülünk és békésen tűrjük, hogy egymás után érkezzenek elénk a finomságok.  Ha nem foglalsz hetekkel korábban, éhen maradsz! Hogy mit esznek az olaszok húsvétkor? Hát ezt. 

Húsvéthétfőn az olaszok imádnak kimozdulni, kirándulni vagy ideális esetben a barátokkal grillezni a friss levegőn. Húsvéthétfő munkaszüneti nap, úgyhogy szabadon lehet szénné égetni a húst a grillen és literszámra vedelni a vörösbort.

Ami az egész olasz húsvét kísérője és díszlete, az  a hatalmas csokoládétojások jelenléte mindenhol. A cukrászdák kézműves termékeitől a legnagyobb édességgyártó cégek jó nagyra nőtt, belsejében meglepetést rejtő tojásaiig van itt minden, csak ovális legyen.  A gyerekek pedig az ünnepek alatt végig boldogan nyitogatják a húsvéti tojásokat. A maradék csokiból pedig az ünnepek után még hetekig nyammogunk.

Buona Pasqua!

 



Exit mobile version