Site icon Olaszmamma

Lago Maggiore: tökéletes tavaszi kiruccanás


A Lago Maggiore Olaszország második legnagyobb tava, és méltó vetélytársa a sokkal jobban promózott Comói-vagy Garda-tavaknak. Remek hír, hogy Milánóból könnyen elérhető, ezért jó áron beszerzett fapados repjegy birtokában szuper kirándulás lehet a tó, főleg tavasszal. Mi viszonylag gyakran útba ejtjük, amikor épp elkísérünk valakit Malpensa repterére, ahonnan alig harminc perces furikázással már a tóparton kortyolgatjuk a kávénkat. (Vonattal egy óra alatt vagyunk Milano centrale pályaudvarról a tó legszebb városában, Stresában).

A Lago Maggiore területe 212 km², és ahogy már említettem ,ezzel a második legnagyobb tó Olaszországban, csak a Garda előzi meg. A tavon 80-20% arányban osztozik Olaszország és Svájc. Az olasz részek Piemont és Lombardia tartományok között oszlanak meg.

Mit ne hagyjatok ki?

Stresa

Stresa vitathatatlanul a Lago Maggiore királynője, csodálatos villákkal, burjánzó parkokkal és kertekkel. A partmenti sétányon egymás mellett sorjáznak a szecessziós stílusban épült impozáns paloták és szállók, a hangulatos belváros szűk utcácskáiban pedig egymást váltják az üzletek, éttermek és bárok.

 

Kihagyhatatlan program felpattanni egy hajóra, és átnavigálni a Borromei-szigetekre. A hajók nagyon gyakran indulnak, pár perc alatt átvisznek Isola Bellára vagy az Isola dei Pescatori szigetre. A retúrjegy ára, ha csak egy szigetet akarunk meglátogatni 10 euró , ha kettőre is hegyezzük a fogunkat, akkor 15 euró. A gyerekek ingyen utaznak. Isola Bella szigete a mai napig a Borromeo-család tulajdonában áll, és az egészet beteríti a káprázatos, a 17. ás 19. század között épült barokk stílusú palota és a hozzá tartozó park. Az Isola dei pescatori, azaz a halászok szigete a legkisebb a Borromei-szigetcsoport tagjai közül, és az egyetlen, amelyet egész évben laknak. Gyakorlatilag alig néhány perces sétával bebarangolható, de van kápolna,van terecske és utcák, és tele van bárokkal és éttermekkel.

 

 

 

 

A Piazzale Lido-ról (Isola Bella-val szemben) indulnak a Stresa-Alpino-Mottarone felvonó , amellyel 20 perc alatt 1491 méter magasra, Olaszország egyik legszebb természetes balkonjára jutunk, ahonnan 360°  fokban élvezhetjük a fantasztikus panorámát. 
 

Lago Maggiore

Arona

A tó déli csücskében, a piemonti oldalon találjuk Arona városát. A város felett magasodik San Carlo Borromeo (Borromeo Szent Károly), az itt született szent 35 méter magas szobra, ami két évszázadon keresztül volt világ legmagasabb szobra címének büszke viselője 6 euróért felmászhatunk a belsejében található lépcsőn egészen a szent fejéig, ahonnan a szeme helyén tátongó nyílásokból gyönyörködhetünk a tó egyedülálló panorámájában.

Károly bácsi jó magas

 

Angera

Angera szintén a tó déli részén, de a lombardiai partokon fekszik. Legfontosabb látnivalója, a Rocca Borrome (Borromeo-vár), amely öt különböző épület egyesítésével alakult ki a 11. és 17. század között. Ma egy babamúzeumnak ad otthont, de nem csak játékokat szemlélhetünk itt, hanem a termeket díszítő csodaszép freskókat, antik függönyöket és egyéb dekorációkat.

 

Giardino Alpinia

A Giardino Alpinia az Alpok egyik legnagyobb botanikus kertje. Stresa egy 800 méter magasan fekvő városrészében, Alpiniában találjuk, de ez ne rettentsen el senkit, hiszen függővasút visz fel a tópartról a hegyre. A parkból természetesen pazar kilátás nyílik a tóra és a szigetekre.

A Lago Maggiore tótól pedig csak egy ugrás a Lago d’Orta, ami a legkülönlegesebb az összes északolasz tó között.



Exit mobile version