Site icon Olaszmamma

Velencei karnevál 2019: minden, amit tudni kell


Minden kétséget kizáróan a velencei a leghíresebb az olaszországi karneválok közül, ahová évről-évre több százezer kíváncsiskodó látogat el, hogy aztán megpróbálja klausztofóbiás pánikrohamok nélkül átvészelni és élvezni a forgatagot. Figyelem! Tényleg rengeteg a turista, és tényleg szűkek az utcák. Ne a karnevál idejére tervezzétek a velencei városnézést vagy gondolázást, egyszerűen csak vessétek bele magatokat a forgatagba, és hagyjátok, hogy sodorjon magával a tömeg. Az általános vélemény szerint a velencei karnevál a legelegánsabb a világon. Igaz, hogy minden évben más és más téma köré szövik az eseményeket, de a csodálatos maszkok és kosztümök nem változnak, cinkosan rejtik el viselőjük arcát, korát, nemét, társadalmi helyzetét.

Nézzük hát a 2019-es programot!

Idén február 16-án indul a buli, bár a legfontosabb események  a nagyböjt előtti utolsó csütörtök és húshagyókedd között zajlanak (ez idén március 5-re esik). Március 6-án, azaz hamvazószerdán ér véget a mulatság.

A velencei karnevál a középkor legelején született valamikor, az első hozzá kapcsolódó  írásos emlékek 1000. év környékéről maradtak ránk. A dózse áldozott a „Kenyeret és cirkuszt” elvének, és két hónap mulatságot engedett a népnek, hogy jobban elviseljék az egyébként fojtogató nyomort. A karneváli időszakban bárki azzá válhatott, amivé akart, az igazi énjét maszk mögé rejtve. A velencei karnevál legpompásabb időszaka a 18.században volt, amiről Casanova is beszámolt memoárjaiban: luxuspartik, álarcosbálok, és ezeken minden elképzelhető disznólkodás.

Aztán az idők során kellemetlen mellékhatásként elszaporodtak a bűncselekmények a karnevál alatt, így a Velencei Köztársaság megtiltotta, hogy a résztvevők jelmezben lépjenek be a kolostorokba, vagy fegyvert viseljenek a kosztümök alatt.

Szóval ott tartottunk, hogy február 16-án indul a muri, amikor a Cannareggio környéke fényjátékoknak, és vízi attrakcióknak ad majd otthont, majd másnap az első gondolás és jelmezes felvonulások zajlanak majd itt. Az erre járókat finom velencei édességekkel kínálják majd.

Február 23-án 11 órakor a Szent Márk téren adják majd át a legszebb maszknak járó díjat, az ezért folyó versenyben bárki részt vehet. Ezen a napon 16 órakor van a Festa delle Marie  (Máriák ünnepe). Az ősi hagyomány szerint a város legszebb és legszegényebb lányainak szépséges ruhákat és ékszereket ajándékoznak, hogy abban tündököljenek majd az esküvőjük napján. A karnevál legszebb Mariáját húshagyókedden koronázzák majd meg.

A fesztivál legikonikusabb pillanata a  Volo dell’Angelo (az angyal repülése), amikor is , február 24-én 12-kor a legszebb Maria a Szent Márk tér harangtornyából a tömeg fölé repül.

Március 5-én a karnevál zárásaként a szárnyas oroszlán, ami Velence szimbóluma, repül majd a harangtoronyból. A Ca’ Vendramin Calergi palotában, ahol valaha Wagner is élt, minden nap gálavacsora és bál a kiváltságosoknak, míg Mestrében utcabál.

Mindent, de tényleg mindnet megtudhattok a karneválról, az esemény hivatalos honlapján.

 

 



Exit mobile version