Site icon Olaszmamma

Egyeurós házak Calabriában is: Tarsia


Jó ideje tendencia, hogy elnéptelenedett  olasz települések polgármesterei úgy próbálnak véget vetni a városuk kihalásának, hogy  jelképes, egy eurós összegért bocsátanak tulajdonba elhagyatott, romos állapotban levő házakat. Korábban már összegyűjtöttem ezeket egy csokorba.

A legfrissebb hír, hogy a calabriai Tarsia polgármestere Roberto Ameruso, is bejelentette, hogy ezzel a már ismert formulával szeretne új életet lehelni a kihalófélben lévő faluba. Tarsiában , ebben a Cosenza megyében található alig több, mint kétezer lakosú településen már fel is mérték a számításba jöhető ingatlanokat. Ezek száma  jelenleg nagyjából húsz,és ezeket majd fiatal pároknak lehet megpályázni. Annak a lehetőségét is tanulmányozzák, hogy hogyan lehetne a fiatalok számára a közjegyzői díjakat is megspórolni. Olaszországban ugyanis az ingatlan-adásvételi szerződés közjegyzői hatáskör elég borsos áron.

Az egyeurós ház projektek a következőképpen működnek: az önkormányzat felbecsüli a rendelkezésre – és gyakran az összeomlás szélén –  álló ingatlanokat , amelyek felújítására a tulajdonosoknak nincs lehetősége, kedve, vagy egyszerűen megunták utána az ingatlanadót fizetni, vagy esetleg már máshol élnek. Ezután az önkormányzat kijelöli az ingatlan az aziránt érdeklődő jelentkezőnek azzal a feltétellel, hogy meghatározott időn belül saját költségükön felújítják azt. A határidő általában hat hónaptól két évig terjedő időszak, a költség pedig alaphangon 25 ezer euró.

Vigyázat azonban, mert ezek az ingatlanok nagy valószínűség szerint siralmas állapotban vannak, és felújításuk nem csupán esztétikai, hanem szerkezeti változtatásokat is igényel. Szóval az egyeurós ház nem biztos, hogy ajándék, lehet, hogy jobban járunk egy kicsit jobb állapotban levő, de azért még mindig lepukkant kecó megvásárlásával.  Egy olasz kőművesbrigáddal és egyéb mesteremberekkel való együttműködéshez pedig rengeteg türelem, kitartás és profi meditációs technikák alkalmazása szükséges. Tapasztalatból mondom, mert volt szerencsém hozzá, itt foglalom össze az ezzel kapcsolatos tapasztalataimat. Megnyugtató azonban, hogy a végeredmény abszolút pozitív, megérte az ideg a rózsaszín happy end-ért cserébe.

Ha bárki is érdeklődne az autentikus délolasz életérzés irán, nézegesse a helyi önkormányzat honlapját a pályázati feltételek megismerése, a pályázatban részt vevő ingatlanok ellenőrzése végett.



Exit mobile version