Site icon Olaszmamma

Szüret Olaszországban: ezekre a borvidékekre látogassatok el!


Imádom a jó bort, és igyekszem minden egyes utazásba, kirándulásba becsempészni egy borospince-látogatást. Itt az ősz, elkezdődött az iskola, és becsengettek a borászatokban is, elindult a szüreti szezon. Szorgos kezek gyűjtik be a szőlőt, hogy aztán finomabbnál finomabb olasz borokká érjenek. Olaszország tele van szuper borvidékekkel, itt vannak a legfontosabbak, ahol mindenképp érdemes beugrani egy kóstolóra

Le Langhe (Piemont)

Természetesen ez áll a szívemhez legközelebb, egyrészt, mert alig egy óra autózásra fekszik a garázyomtól, másrészt, mert meggyőződésem, hogy a piemonti vörösboroknak nincs párja Itáliában, fantasztikusan testes, illatos, hihetetlenül nemes borokat rejtenek az itteni pincék hordói. Nem véletlenül volt itt szőlőhegye a Savoyai királyi családnak is. Múlt hétvégén már volt alkalmam bekukkantani az egyikbe, és le lehet nyugodni, beindult a szüret, születőben az idei barolo, nebbiolo, dolcetto és a barbera.  A Langhe vidékről már énekeltem hosszabban is. 

 

Montefalco (Umbria)

Perugia közelében járunk, ahol Olaszország egyik legszebb kisvárosában kukkanthatunk be a Sagrantino di Montefalco és a Montefalco Rosso borok készítésének kulisszái mögé. Magyarországon kevésbé ismert fajták ezek, de egy környékbeli őszi kirándulás idején szuper célpont ez a középkori kisváros.

Montefalco

Marsala (Szicília)

Szicília sem panaszkodhat, Marsala városában és annak környékén termelik az azonos nevű likőrbort. Marsala nyáron is fantasztikus, amikor a tengerparti lustálkodást kitesurffel variálhatjuk.  Ősszel a legizgalmasabb ez a vidék, amikor a borászatok kinyitják a kapuikat.  A marsala bort 18. századi angol kereskedők tették divatossá, akik szívesen fogyasztották, amikor erre vezetett az utuk, és nekik köszönhető az export beindulása is.

Val d’Adige (Trentino Alto Adige)

Merano és Rovereto városai között terül el az Adige folyó völgye, ahol olyan városokat látogathatunk meg itt, mint Trento vagy Bolzano, amik nem csupán a csillivilli karácsonyi vásárok idején vonzóak, de szüretkor is ideális úti célok. Pinot Bianchi, Sauvignon, Chardonnay és Müller-Thurgau kerül itt a poharunkba, de a fehérek mellett olyan vörösek is születnek itt, mint a Cabernet és a Merlot.

Chianti (Toszkána)

Toszkánának nem kell reklám, a Chiantinak meg főleg nem, Olaszország talán legelkényeztetettebb helyzetben levő régiója. Firenze és Siena reneszánsz városközpontjaiból szinte csak egy (jó nagy) ugrás a tengerpart, lehet itt évente egyszer Bocelli-koncertet hallgatni, régi Vespákat nézegetni, vaddisznót enni, etruszk városokat felfedezni, és a még a bor is jó. A Chianti dombvidékének legismertebb települései Castellina in Chianti és Monteriggioni.  A tájpont  olyan, amint azt a képeslapok alapján elképzeljük, a Chianti nem rossz, de korántsem a legjobb olasz vörösbor. Marketingből azonban csillagos ötös.

.

Valdobbiadene

Treviso megyében találhatjuk a legpazarabb aperitivót, az utóbbi évek legnagyobb felfedezését számomra, az itteni proseccót. A Conegliano-Valdobbiadene prosecco termelő vidék még Magyarországról is viszonylag gyorsan elérhető, úgyhogy igazi fanatikusoknak nem lehet akadály az a néhány óra autókázás. (Ráadásul 2019-ben felkerült az UNESCO Világörökségi listájára is). Itt is szerveznek pincelátogatásokat, de egyébként is lálegzetelállító látvány a tőkék pontosan megkomponált sora.

Prosecco-mennyország

Pantelleria (Szicília)

Pantelleria már eleve egy csodálatosan szép szicíliai sziget, nyáron imádják az olasz turisták, ősszel pedig az igazi szemfülesek és bennfenntesek járnak erre, hogy szemügyre vehessék a Zibibbo szüretét. A zibibbo szőlőből igazán különleges aszúbor készül. Az egész folyamat annyira egyedülálló, hogy a teraszos jellegű zibibbo szőlő-és bortermelés 2014. óta az UNESCO Világörökségének a része is.

 

Zibibbo születik



Exit mobile version