Site icon Olaszmamma

Bizánci újév Amalfiban


Nápoly és környéke nagyon könnyen megközelíthető Budapestről, úgyhogy sokan látogattok el arra a vidékre. Nápolyi hétvégéhez kaptatok már tippeket, de ha épp most járnátok arra, itt egy igazán különleges esemény, amit hiba lenne kihagyni. Augusztus 31 és szeptember 1. között izgalmas középkori kavalkád borítja fel az Amalfi-part egyébként sem unalmas életét. Bizánci  újévet ünnepelnek itt ilyenkor. Amalfi és Atrani, a partszakasz két csodálatosan szép kisvárosa visszapörgetik az időt a tengeri köztársaság napjaiig, és ennek díszletei és jelmezei özönlik majd el az utcákat. 

A bizánci  újév alkalmával Amalfi és Atrani visszaidézik a Bizánci Birodalom időszakát, amikor szeptember 1-je volt a jogi és pénzügyi év kezdete. Augusztus 31-e este egy kerekasztallal indul az esemény, de csak szeptember 1-jén teljesedik ki, amikor száznál is több jelmezes vonul majd fel a városkákban. A résztvevők lovagok, dámák, udvarhölgyek, vagy egyszerű kézművesek és tengerészek korabeli öltözetének megfelelő kosztümökbe bújnak.  A menet este hatkor indul, és a III. Szergiusz Amalfi hercege és Benevento hercegének lánya, Maria 1002-es esküvőjére tekeri vissza az idő kerekét. A kavalkád befejezéseként egy arra érdemes helyi polgár megkapja a Magister di Civiltà Amalfitana címet, amit minden évben a közöségért kiemelkedően sokat tett lakos kap meg. A Magister az Amalfi dóm impozáns lépcsősorán mutatkozik be hivatalosan a város polgárainak.  

A bizánci újév alkalmával rendezett parádét a 80-as évek elejétől rendezik meg

Ha autóval járnátok a környéken, ügyeljetek, egyrészt mert a szokásosnál is nagyobb lesz a forgalom, másrészt, mert az Amalfi-parton végigfutó út Amalfi és Atrani közötti szakaszát a következő időpontokban lezárják a forgalom elől:

2018. szeptember 1-jén 18:00 és 19:00 között, valamint 19:30 és 20:30 között.

Amalfi óvárosát szeptember 1-jén 17:00 és 18:45 valamint 19:30 és 21:30 között zárják le a forgalom elől.

Elképesztően részletes leírást találhattok az eseményról, annak történelmi hátteréről, a helyszínekról a bizánci újév hivatalos honlapján.



Exit mobile version