Site icon Olaszmamma

Boldog szülinapot, Róma! Ezeket tudtátok róla?


I.e.753-ban, április 21-én alapították Róma városát, úgyhogy a kicsikének ma van a szülinapja. Holnap személyesen köszöntöm fel, de addig is fussunk át néhány nélkülözhetetlen tudnivalót az örök városról.

1. Általános iskolás korunk óta fújjuk, hogy Rómát az anyafakas által táplált ikerpár, Romolus és Remus alapította, akik aztán nehezen jutottak zöld ágra a város elnevezésével kapcsolatban, így Romolus megölte tesvérét,  a várost pedig saját magáról nevezte el.

Trastevere negyed

2.  A városban 2 874 605 ember él, amellyel Olaszország legnépesebb városa, az Európai Unióban pedig a negyedik helyen foglalja el. A 19. századig azonban itt élt a legtöbb ember Európában . ekkor vette át tőle a vezetést  London.

4. Róma Európa legfényképezetteb városa, a világon pedig csak New York előzi meg. Fotogénségét nem lehet letagadni.

5. Csak 1870 óta főváros, előtte Torinó, majd Firenze birtokolták a címet.

6. Hogy mit jelent a Rómában mindenhol feltűnő SPQR felirat? “Senatus Populus que Romanus“, azaz „Róma szenátusa és népe”. Más olasz városok szerint a jelentés azonban ” Sono Pazzi Questi Romani” (Bolondok ezek a rómaiak).

7. Róma területe 1,285 km², és több benne a zöld, a park, mint bármely más európai városban. Szuper program tavaszi napokon például a Villa Borghese parkjában bringóhintóra pattanni.

8. Ma 5000 euró bírság jár az utcán vizelésért, Vespasianus császár idejében viszont adót kellett utána fizetni. Nyilvános helyeken található bilikben gyűjtötték a pisit, amit aztán mosáshoz, bőrcserzéshez, vagy……fogmosáshoz (!!!) használtak. Broáf.

9. A gladiátorok vérének különleges képességeket tulajdonítottak, a legenda szerint az ebből készült ital gyógyította az epilepsziát és segítette  a termékenységet.

10. Rómában külön jogszabály biztosítja, hogy a macskák zavartalanul élhessenek ott, ahol kedvük tartja. Nem kell bemutatni a Colosseum vagy a Forum Romanum macskakolóniáját.

 

Menjen mindenki Rómába, fedezzétek fel a nektek legjobban tetsző- ókori, reneszánsz, modern – arcát, a bennfennteseknek  való érdekességeket, egyetek carbonarat vagy amatricianat, csodálkozzatok rá a Szent Péter Bazilika kupolájára, dobjatok pénzt a Trevi-kútba, nyaljatok fagyit, zsúfolódjatok a metrón!

Rómát csak imádni lehet, boldog születésnapot, Bellezza!



Exit mobile version