Site icon Olaszmamma

Újabb 1 eurós házak Olaszországban: Zungoli


Régóta tudjuk, hogy Olaszországban már egész komoly hagyománya van az 1 erós házak mozgalmának. Kihalással veszélyeztetett, elnéptelenedő települések önkormányzatai úgy döntenek, hogy úgy csábítanak ide lakosokat, hogy a település veszélyeztetett, felújításra szoruló lakóépületeit 1 eurós áron adják el, és ezzel nem csak a népesedés, hanem az állagmegóvás kérdését is meg kívánják oldani. Sok ilyen példa van az 1 eurós házakra országszerte, itt van egy összefoglaló cikk, amiben valamennyi település szerepel.

Itt van a legfrisseb is, még jó ropogós a hír: a campaniai Zungoli is így döntött, hogy történelmi óvárosát 1 eurós házak érékesíésével fogja feldobni.  Azt már korábban is mondtam, hogy a vásárlás természetesen nem csak habos torta, hanem kötelezettségekkel is jár,  a vásárló fél vállalja, hogy ide teszi át állandó lakhelyét, és hogy az adott ingatlant meghatározott határidőn belül felújítja.

Zungoli, ez az ezer fős kis középkori település Avellinótól egy óra autózásra, majdnem Campania és Puglia régiók határán fekszik, és egyike Olaszország legszebb kisvárosainak (I borghi piú belli d’Italia), úgyhogy papírja van arról, hogy annak, aki úgy dönt, hogy ideköltözik, lesz miben gyönyörködnie.

Zungoli kastélya

Lankás dombvidék, 11. századi eredetű kastély, 16. századi kolostor, és az óváros macskaköves utcácskáin meg lehet találni az igazi olasz hangulatot. A polgármester, és az egész helyi közösség reménykedik benne, hogy az óváros helyrepofozásának hosszabb távú pozitív hatása érezhető lesz a turizmus fellendülésében. Az alapanyag mindenesetre adott hozzá. Úgyhogy tessék szépen álmodozni, hogy milyen romantikus is lenne reggel Giovanni kisboltjából beszerezni a tejet, és Mario bárjában elfogyasztani a kötelező cappuccino- cornetto kombót.

Zungoli óvárosa: szeretnétek, ha ő lenne a szomszédotok?

 



Exit mobile version