Site icon Olaszmamma

Olasz hullócsillagok: egyslágeres sztárocskák


Olaszországban mindig is a nemzeti öntudat része volt a muzsika, és amikor már nem az operák áriái és kórusai voltak a popkultúra, akkor a Sanremói Dalfesztivál aktuális slágereit ontotta minden rádió, és fütyülte minden kőműves. Vannak olyan sztárok, akiket mindenki imád: Vasco Rossi, Fabrizo de Andre lehgalább annyira  megtestesítik az olasz egységet, mint a  tészta vagy a kávé. Muzikális nemzet ez tehát, és a számtalan állócsillag mellett jópár egyslágeres, a süllyesztőben sebesen eltűnt sztárocskát is kitermeltek már, akiknek a dalait a mai napig nem sikerült kiírtani a füleinkból.  Világhírre is törtek , eszem a szívüket, hagyták a világ legdallamosabb nyelvét a francba, és angolul próbálták meghódítani legalább Európát, egész jó eredménnyel, mert az itt csokorba szedett slágereket Magyarországon is előszeretettel tekertük vissza a kazettás magnón. Tessék, az utóbbi évtizedek, legemlékezetesebb angolszásznak álcázott olasz dalai:

Gazebo: I like Chopin

Olyannyira eljutott magyar földre, hogy- mondjuk úgy- Kozsót valószínűleg ez a dal” inspirálta” az Ámokfutók Meghalok, hogy ha hozzám érsz című remekművének „megírására”.

 

2. Ivana Spagna: Call me

Spagna Olaszországban nem számít hullócsillagnak, de nemzetközi karrierjéből ezen a számon kívül mást nem nagyon lehetne megemlíteni. Nosztalgiapartik kihagyhatatlan darabja.

3. Raf: Self control

Raf videója maga a megtestesült 80-as évek. Szőke cicababák, egy helyben vonagló latin szerető, szintetizátor.

4. Sabrina Salerno: Boys (Summertime love)

Ha a lányok csak a dallamra és a nem túl bonyolult szövegre emlékeznek,a fiúk memóriájában biztosan élénken él még a videó – és Sabrina kivillanó mellbimbója – is.

 

 

5. Gala: Freed from desire

 

Egyetemista éveim egyik aláfestő zenéje. Galáról azóta sem tudni semmit, de ez a szám, és az ezt követő Let a boy cry és a Come into my life tök jók voltak!

6. Alexia: Happy

 

A 90-es évek nyári slágereinek minden kötelezó eleme, bugyuta szöveg, haspóló. Happy!

7. Eiffel 65 : Blue (Da Ba Dee) 

Nem tudok rá mit mondani. Rettenet. Az azóta a süllyesztőben keresendő bandát Torinónak köszönhetjük. Büszkék vagyunk?

 

8.  Moon Ray (Raggio di Luna): Comanchero

Nehéz eldönteni, hogy komolyan gondolták-e ezt a klipet, de  valószínűleg 1984-ben nagyon menő volt a  fejpántban aerobikozás.

 

9. Corona: Rhythm of the night

 

Ugye, hogy nem sejtettétek, hogy emögött a remek eurodiszkó darab mögött is olaszok bújnak meg?

 

10.  Righeira: Vamos a la playa

A bónusz, mivel ők nem az angol, hanem a spanyol nyelvvel próbáltak kitörni az olasz monotonitásból.  Érdemes megnézni a videót hihetetlen kép világa miatt. Az előadók egyébként torinóiaik, és manapság a környékbeli falunapokon hakniznak.

 



Exit mobile version