Site icon Olaszmamma

A világ legnagyobb karácsonyfája

Gubbio Guiness rekorder fája


Az küzép-olaszországi Umbria régióban található Gubbio városa Magyarországon elsősorban arről ismert, hogy itt forgatták a Don Matteo sorozatot, amiben gyerekkorunk nagy kedvence, Terence Hill, ahelyett, hogy bunyózna, inkább papi ruhát öltve okoskodik. Másodsorban minden évben itt gyúlnak ki a világ legnagyobb karácsonyfájának fényei. Az égőkből kirakott fa 1981. óta minden karácsonykor az Ingino-hegy lejtőiről uralja  a középkori város képét.

Minden év december 7-én ünnepélyes keretek között gyúlnak ki a fa fényei, az olasz kulturális, tudományos és spirituális élet képviselőinek jelenlétében.  2014-ben maga Ferenc pápa volt az, aki meggyújtotta a lámpácskákat, 2013-ban az olasz Caritas elnöke, egy évvel korábban pedig Giorgio Napolitano az akkori olasz köztársasági elnök. 2013-ban szintén egy pápa, XVI. Benedek  nyomta meg a piros gombot.

 

Mitől is a világ legnagyobb karácsonyfája a gubbiói? A rekord az alábbiakat jelenti  számokban:

A csillag területe 1000 m2

200 lámpa alkotja a csillagot

260 lámpa rajzolja ki a fa körvonalát

270 színes lámpát találunk a körvonalakon belül

8500 méternyi kábel köti össze a lámpácskákat

650 méter a magassága

350 méter a legnagyobb szélessége

1350 darab csatlakozót használnak fel hozzá

1900 órányi munka szükséges a megvalósításhoz

35 kW kell ahhoz, hogy valamennyi lámpa meggyulladjon

 

Idén mi magunk is örökbe fogadhattunk egy fényt a világ legnagyobb karácsonyfája egyik ágán. A kezdeményezés honlapjára kattintva kiválaszthattuk a még szabadon árválkodó fényeket, és ráklikkelve 10 euróért magunkévá tehettük. A világ legnagyobb karácsonyfája menő, ezért, amikor ezeket a sorokat olvassátok, már az összes fényt lepacsizta a konkurrencia, de a remény hal meg utoljára, jövőre is lesz fa, akkor is lehet majd jótékonykodni. A kezdés december 7. 18:00 óra ,  azaz pont egy nappal a Szeplőtelen Fogantatás ünnepe előtt, amikor az olasz családok a hagyomány szerint felállítják a karácsonyfát az otthonaikban.

Az olaszok persze nem csupán karácsonyfa-állításban járnak élen, egy csomó másik rekorddal is büszkélkednek, de karácsonyi témánál maradva izgi lehet, hogy itt van a világ legnagyobb betleheme is.



Exit mobile version