Site icon Olaszmamma

Velence, te csodás!


Voltunk már gyorstalpalón Nápolyban, benéztünk Róma turisták által  kevésbé frekventált látványosságai közé, vegyük most Velence felé az irányt. Velence nem csak Olaszország, de a világ egyik legcsodálatosabb városa, egyedülálló, mesébe illő, teljesen valószínűtlen hely, az Adria királynője.

Velence több, mint száz szigetre épült, az alapok megszilárdítására 25 méter hosszú cölöpökkel támasztották alá a várost a lagúna bizonytalan talaján. Az iszapban megkövült a fa, és tökéletes alátámasztása volt az épületeknek.

Akárhogy is érkeztek Velencébe, egy bizonyos pontnál tovább négykeréken, vagy vágányon nem juttok. Autóval utazóknak több hatalmas parkolóház is épült a lagúna külső szigetein. Parkolhattok a Piazzale Román vagy a Tronchetto szigetén. Mi a Tronchettót választottuk, ahol nem szükséges előre foglalni és előre fizetni sem. 24 óra jelenleg 21 euróba féj. Tronchettóról gyalog kb. egy órás sétával lehet bejutni a Szent Márk térre, de megáll itt a vaporetto is ) egy jegy ára 7 euró 50 cent), és már a parkolóban nyakunkba ugranak majd a vízitaxisok, akik elég szemfüles módon szintén 7 euró 50-ért visznek be a belvárosba, megálló nélkül, fele annyi idő alatt, mint a vaporetto.  A taxi a Szent Márk téren fog letenni minket, aminél pompásabb entreét el sem lehetne képzelni. a Szent Márk téren kihagyhatatlan az azonos  nevű, aranyban tündöklő székesegyház elképesztő mozaikjaival, a Dózse-palota a Sóhajok hídja, a tér árkádjai, az idegesítő galambok.  Kötelező még a Rialto hídja a hangulatos üzletekkel, a Santa Maria della Salute templom, a modern művészetek szerelmeseinek pedig a Guggenheim múzeum.

Egyébként pedig vessétek bele  magatokat a kacskaringós sikátorokba, és fedezzétek fel bennük a saját Velencéteket. Végtelen sétákat tehettek a szűk utcákon (a legkeskenyebb a Calletta Varisco alig 53 cm), a 417 hídon, tátott szájjal bámulhatjátok a 84 harangtornyot, amelyek közül három szabad szemmel láthatóan ferde. Apropó, azt tudtátok, hogy a Szent Márk teret domináló, 98,6 méter magas eltéveszthetetlen harangtorony 1902-ben összedőlt? A szerencsétlenségnek csodával határos módon nem volt halálos áldozata, a tornyot pedig tíz év alatt újjáépítették. Nem ez az egyetlen érdekesség a harangtoronnyal kapcsolatban: eredetileg öt harangja volt. A Maleficio a halálos ítéleteket hírdette ki, a Marangona a mesterek munkaidejének kezdetét és végét jelezte, a Mezzana a delet ütötte, a Pregadi a szenátoroknak jelezte, hogy itt az ülés ideje, a Trottera a velencei nemeseknek szólt, hogy ideje a Dózsa-palota felé venni az irányt szintén fontos megbeszélések céljából. A harangtorony megsemmisülésekor csak a Marangona maradt épségben.

 

Velencében a vízi közlekedését ugyanolyan komoly regulák szabályozzák, mint bármilyen szárazföldi városét. Vannak közlekedési táblák (egyirányú utca, behajtani tilos, stb.). A hajókra jobbkéz szabály vonatkozik, az evezősöknek pedig a csatorna bal oldalán kell lapátolniuk, mivel az evező a bal oldalon található. Oh igen, a gondoláról már volt szó korábban, egy menet 70 euró körül van, urizálásra kiválóan alkalmas, amúgy meg nagy a távol-keleti tömeg a kikötőiknél (is).

Oh, mielőtt elfelejtem: ha a Rilato közelében vagytok, ugorjatok be a Fondaco dei Tedeschi palotába, ami jelenleg luxus bevásárlóközpontként üzemel, de ha épp nincs kedvetek 1000 euróért táskát venni, akkor is menjetek fel a tetőteraszra, ahonnan 360 fokos panoráma tárul elétek a városra. Fantasztikus!

Shopping center velencei módra

Ha normális áron akartok jellegzetes helyi finomságokat enni, jó szívvel ajánlom a Trattoria di Brunot. Bruno a Rialto közelében vár, és több komplett menüsorral vár, amelyeket 20 és 30 euro között mér (ebben a víz/bor is benne van). Világbajnok a polentája és a magyar gyomornak is nagyon kedves pasta e fagioli ami gyakorlatilag egy bableves.

Menjetek, menjetek, csodálkozzatok rá erre a hihetetlen városra!

 

 

Maszk készül



Exit mobile version