Site icon Olaszmamma

Olasz földrajz kezdőknek: Észak-Dél-Kelet-Nyugat


Azt kívülről fújjuk, hogy Magyarország legmagasabban fekvő pontja a Kékes, legalacsonyabban pedig  a Szeged  melletti Gyálarét található, de nézzünk most a Nagy Alföldön túlra. Mit bifláznak az olasz kisiskolások, amikor hazájuk földrajzát tanulják az iskolában?

A kis Giovanninak, Giuliának és Giorgiának az olasz földrajz alapjaival ismerkedve minden bizonnyal meg kell tanulnia, hogy mik az Itália szélrózsájának legextrémebb pontjain fekvő városok.  Olaszország legészakibb községét – nem túl  meglepő módon – Trentino-Alto-Adige régióban találjuk. A városka, az 1475 méter magasan fekvő Predoi, ami egykoron rézbányászatból élt, majd ennek felfüggesztése után a helyi asszonyok Bécsbe indultak, hogy ott kitanulják a csipkeverés művészetét, amelyet a mai napig gyakorolnak a környéken.

Olaszorszég legdélebbi pontja Lampedusa szigete, ami még Tunisznál és Algírnál is délebbre fekszik. Afrikához való közelsége miatt a menekültek első számú célpontja. A tunéziai partoktól 113, míg Szicíliától 205 km választja el. Kivételes szépségű táj ez, és a Spiaggia dei Conigli (Nyulak partja) partszakasza az egyike azon kevés helyeknek, ahol szaporodik az álcserepesteknős.

Délről kelet felé véve az irányt: a pugliai Otranto lakói pillantják meg először a felkelő napot. Egész konkrétan az Otranto városához tartozó Punta Palascia Olaszország legkeletibb pontja, amelyet könnyen megtalálunk még  a tenger felől is, elég követni az uniós védelem alatt álló világítótornya fényeit.  Egyezményesen Otranto városának partja az, ahol elválik egymástól a Jón-és az Adriai-tenger. (Mások Santa Maria di Leucára esküsznek ilyen szempontból). Otranto egyébként is , akárcsak egész Puglia szuper: a strandja is, az óvárosa is, menjetek bátran!

A legnyugatibb ponthoz a csizma sarkából jó messzire, egészen Piemontig kell utaznunk, a francia-olasz határon fekvő Bardonecchiáig. Bardonecchia leginkább a téli sportokat űzők körében ismert, szuper sípályái a legjobbak között vannak Olaszországban. Torinóból pedig érdemes ide menekülni a nyári katlan elől.

Remélem, hogy ma is tanultatok valamit. Vigyázat, kikérdezem! Olasz földrajz: jeles?



Exit mobile version