Site icon Olaszmamma

Iszapfürdő és nyúlvacsora: mit ne hagyjunk ki Ischia szigetén?


Épp most kísértük ki olaszapapa nagymamáját az állomásra, hogy aztán Torinóból gyorsvasúttal Nápolyba, majd onnan Ischia szigetére utazzon, mert egy olasz dédinek mégiscsak kijár, hogy isiászát a Nápolyi-öböl egyik legszebb szigetén kúrálja.
Ischia, ez a csodaszép kis sziget jó ideig ismeretlen volt a turisták előtt, akik inkább a menő szomszédot, Caprit rohamozták meg. Halászok és földművesek szigete volt ez, üdülni nem nagyon járt ide senki, legfeljebb egy pár nápolyi, akik a város közelsége, és esetleges rokoni szálak  miatt jöttek a szigetre. Aztán egyszercsak , 1951-ben kikötött itt Angelo Rizzoli – könyvkiadó és producer – jacthja. Rizzoli annyira beleszeretett a szigetbe, hogy alig tíz év alatt megszilárdította a nemzetközi turizmus térképén. Szállodákat, fürdőket, sőt kórházat és focipályát épített Ischián, hollywoodi és olasz sztárokat látott itt vendégül. Magazinjaiban folyamatosan reklámozta  a szigetet, az itteni hoteleket, produkciós irodája filmeket forgatott itt.  A marketing remekül működött: olyan személyiségek adták egymásnak a szállodák kilincsét, mint Richard Burton, Liz Taylor, Ava Gardner, Charlie Chaplin és a windsori hercegi pár.

 

Ischia  Nápolyból vagy Pozzuoliból induló menetrendszerinti hajójáratokkal közelíthető meg, amelyek vagy Ischia Porto vagy Casamicciola kikötőjébe érkeznek. Nyáron nyilvánvaló okokból jóval sűrűbben járnak a hajók, jegyekért és menetrendért érdemes szétnézni közvetlenül a hajótársaságok honlapján. A Caremar és a Medmar kompjai autókat is szállítanak, míg egyes szárnyashajók (Alilauro) csak utasokat visznek. Az út nagyjából egy órás.

Mit ne hagyjunk ki, ha Ischia az úti cél?

Az Aragóniai-kastély (Castello Aragonese)

Ahogy közeledik a hajónk a szigetre, az Aragóniai kastály sziluettje jelzi, hogy már nem járunk messze. Ischia jelképe ez a sziget a szigetben, amelyet egy , az évszázadok során többször újjáépített híd köt össze a szárazfölddel.  A minisziget már az őkori görögöknek is menedéket adott az ellenség elől, majd 1440-ben Aragóniai Alfonz erődöt emelt rá. A várba kényelmesen, lifttel lehet felmenni, de sportosabbka választhatják a sziklába vájt alagutat is. Az erődítményben templom, kripta, zárda található, és pazar kilátás nyílik az öbölre.

 

Termálfürdők

Az ókori rómaiakat nem ejtették a fejükre, ez ebből is látszik, hogy míg a világ nagy részén még teljesen barbár állapotok uralkodtak, ők már Ischián áztak a termálvízben. Mág Virgilius is megénekelte az Aeneasban a sziget csodás fürdőit. Ma a lehetőségek tárháza gykorlatilag végtelen, a sziget tele van fürdőkkel, nem is tisztességes szálloda az, ahol nincs egy spa. A belépődíj meglehetősen borsos, és gyakorlatilag ugyanazokat a szolgátatásokat kapjk, mint mondjuk a Lukácsban azzal, hogy ott azért nincs közvetlen privát strand a Kneipp-medence mellett…

A Sorgetoi-öböl
234 lépcső vezet ehhez a fantasztikus kis öbölhöz, ahol különösen a hidegebb évszakokban nyújt felüdülést a talajból feltörő meleg víz összetalálkozik a tengerrel, és több természetes medencét alakít ki, ahol különböző hőmérsékletű vizekben pancsolhatunk a langyostól a forróig. Ráadásul ingyen. Emiatt nyilván rengeteg erre a turista. Próbáljatok meg minál hamarabb, esteleg késő este idelátogatni.
 La chiesa del Soccorso (Forio)
Ez a pici fehér templom a szigetre látogató fotósok egyik kedvenc témája, imádják fényképezni ezt a tengerbe nyúló földnyelven épült elvarázsolt templomot.  A fehér templomot azért építették pont ide, hogy jelezze az egykori halászoknak, hogy nem sokára hazaérnek.  A templomban sok tengerész adott hálát a sorsnak, hogy nem veszett a tengerbe.

Sant’Angelo

Sant’Angelo Ischia trendi része, itt napoznak a celebek. Csak gyalog lehet megközelíteni, és még úgy sem túl könnyen. Csak egy busz jár erre, ami rendszerint meglehetősen zsúfolt. Ischia kikötőjéből még egy órát zötykölődhetünk, majd a végállomástól egy 1 km-es séta vár még ránk. A látvány kárpótol: sok színes házikó, üzletek, fagyizók és éttermek.

A Nitrodi-forrás

Már megint a rómaiak. Már ők is felfedezték, hogy a forrás vize gyógyító hatással bír, és ezt annak tudták be, hogy a ninfák (Nitrodes)és Apolló védelme alatt áll, aki ugye a szépség és egészség istene volt. Az Olasz Egészségügyi Minisztérium is egyetért az ókori rómaiakkal, vizsgálataik bizonyítják, hogy a forrásvíz, amely mellesleg Ischia egyetlen iható termálvize, alkalmas a fokozott vizeletkiválasztás, a gyomorhurut, a fekélyek kezelésére, tisztítja a vesét, egyszóval csodaszer.

Ischia strandjai

Egy szigeten vagytok, az Isten áldjon meg beneteket, ha jó idő van, akkor nyomás, ugorjatok vízbe, ússzatok, napozzatok, izzadjatok!

Együnk!

Sziget ide meg oda, Ischia legismertebb fogása nem halétel, hanem  az ischia módra készített nyúl, ami egy cserépedényben, olivaolajjal, csípős paprikával, paradicsommal, fűszerekkel összesült nyúl. A sütésből maradt szafttal gyakran az első fogásként tálalt tésztát ízesítik.

Ha nápolyi kirándulást terveztek, mindenképp érdemes beiktatni egy napot a szigeten! Hajrá!


Exit mobile version