Site icon Olaszmamma

Hogyan született az olasz zászló?


Minden magyar kisgyerek tudja, hogy az olasz zászló a magyar lobogó színeiben parádézik, kicsit kell csak elforgatni a magyar lobogót, és olasz lesz belőle. Olaszországi magyarként ez igen előnyös, nem kell aggódni, hogy a március 15-i ünnepségre nem sikerül kokárdát varrni, hiszen biztos, hogy találunk piros-fehér-zöld, azaz zöld-fehér piros szalagot.

Az olasz zászló katonai lobogóként született, és 1796-ban javasolták először, hogy a napóleoni hadseregen belül az olasz kontingenst meg lehessen különböztetni a többiektől. A trikolóros megoldást a franciáktól vették, ahogy a három színből kettőt – a fehéret és a pirosat- is. A zöld szín a milánói hercegek,a Sforza-család egyenruháját idézi.

Napóleon 1814-es leverésével a zászló is odalett, megmaradt azonban az olaszok emlékezetében, és többször előkerült az osztrákok elleni küzdelmekben.

1848-ban aztán a Savoya-család a Szárd Királyság tette magáévá, annyi különbséggel, hogy  címerükkel egészítették ki  azt. Olaszország 1861-es egyesítésével aztán az Olasz királyság zászlaja lett, majd amikor 1946-ban kikiáltották az Olasz köztársaságot, elhagyták belőle a Savoyák címerét, és azóta is zöld-fehér-piros a nemzeti lobogó.

Az olasz trikolórt nem politizálták át, ezért az olaszok szívesen tűzik azt ki a saját portájukra is jelesebb napokon, például az olasz válogatott meccsei alkalmával. Emlékszem, hogy , amikor Olaszország 150. születésnapját ünnepelte 2011-ben , szinte minden erkélyen ékeskedett egy zászló (az önkormányzat osztogatta), én meg teljesen el voltam alélva a fene nagy hazaszeretettől és nemzeti öntudattól.

1996. óta még hivatalos ünnepe is van a nemzeti lobogónak, minden év január 7-én tartják.

Azt azonban még a kezdők is tudják, hogy hiába a trikolór olasz zászló, a  válogatott sportolók szexi kéket öltenek magukra, és abban vonulnak. Ez a kék a Savoya-család színe, amely 1366. június 20-án használt először VI. Savoya Amádé, amikor az V. Orbán pápa által kezdeményezett keresztes háborúba indult. Ekkor döntött úgy, hogy a szokásos Savoya-színek, a vörös keresztes zászlót egy kék lobogó egészítse ki. Az olasz sportolóknak dukáló szurkolás a „Forza Azzurri” (Hajrá Kékek!), már csak azért is, mert a Forza Italia (Hajrá Olaszország!) szlogent lenyúlta a jobboldal, Berlusconi ezzel a névvel alapított pártot 1994-ben.



Exit mobile version