Site icon Olaszmamma

Fapados tippek hétvégére: Pisa


Pisa tökéletes desztináció lehet egy hosszú (vagy rövid) hétvégére: van Budapestről fapados, közel a tengerpart,jó az összeköttetés, a környék dúskál a látnivalókban. Nézzük csak, hogy mivel is lehet itt eltölteni egy pár napot.

Pisa maga nem egy tól izgalmas város, és sokan mondják, hogy a Csodák terén (Piazza dei miracoli) azért akad még itt látnivaló, azért valójában ha jól megnéztük magunknak  a teret, és lefotózkodtunk a Ferde toronnyal, gyakorlatilag tovább is állhatunk, mert a pisai kötelező elemeket ki is pipáltuk. A legfontosabb attrakció természetesen a Ferde Torony, ami a maga több, mint 56 méterével még az autópályáról is látszik. 273 lépcsőfok vezet a tetejére, és 15 perces turnusokban látogatható. Foglaljatok időpontot, különben nem fogtok feljutni! Nyolc évesnél fiatalabb gyerekek nem mehetnek fel, és a 18 évet be nem töltött fiatalok is csak felnőtt kíséretében. A Dómba ingyenesen be lehet jutni, de ingyenjeggyel csak meghatározott időpontban fognak bengedni, míg ha kicsengettük a jegy árát valamelyik, a téren található másik műemlékhez, akkor kapcsolódó szolgáltatásként akkor mehetünk be a dómba, amikor csak úri kedvünk tartja. A jegyárakról és  a különböző kombinációkról itt tájékozódhattok.

Pisában lehet még egyet sétálni, nem azt mondom, hogy nem érdemes, de láttatok már ti is ennél izgalmasabb , jellegzetesebb olasz várost. A tér környéke kőkeményen beleállt a tengerentúli turisták megkopasztásába, a környező utcák tele vannak karikatúra-jellegűre torzított olasz éttermekkel és bárokkal, „bedobóemberekkel”. Hagyjuk is ezeket a hanyatló Nyugat ópiumának! Ha épp megvesz az Isten melege, kimehetünk a tengerpartra, ami kocsival negyed óra, de busszal is csak maximum fél. Egy kis henyélést megér, de a toszkán tengerpartot sem Marina di Pisa miatt kapták fel.

Keresztelő képolna és a Dóm (fotő: olaszmamma)

Kihagyhatatlan viszont a közeli Lucca városa, ahová vonattal alig fél óra alatt jutunk el (autóval is hasonló), és amiben jóval több kraft van, mint Pisában. Eredetéről eltérő elképzelések állnak fenn, egyesek szerint ligúrok, msok szerint etruszkok alapították, ami bizonyos, hogy i.e. 180-ban már római fennhatóság alatt állt. Le sem tagadhatná római mivoltát, leghíresebb tere, aPiazza Anfiteatro az ókori amfiteátrumot rejti, de volt itt fórum is, valamint a város alaprajza is erősen a rómaiak kéznyomát viseli.

Lucca óvárosa jól behatárolható, mivel az egész a 16. században épült városfalakon velül helyezkedik el. A falak 4,5 km hosszan veszik körbe a várost, afalak mentén 11 bástya és kapu található. Luccába érve az első dolgunk legyen bemenni a számtalan biciklikölcsönző egyikébe, bérelni egy bringát, és azzal tekerni összevissza. Autóval úgysem lehetne, a luccai biciklizés pedig annyira hozzátartozik az élményhez, akkor az olyan, mintha nem kaptunk volna szívószálat a granitánkhoz.  Lucca óvárosa szinte érintetletnül maradt a középkori állapotához képest, tele van templomokkal (nem véletlenól hívják a 100 templom városának is), tornyokkal, szűk utcákkal. A város egyik legfontosabb terén, a Piazza Napolenoen zajlik minden évben a Lucca Summer Fetsival, ahol az idén többek között olyan nevek lépnek fel, mint Robbie Williams, Lauryn Hill vagy a Green Day.

Piazza dell’Anfiteatro (fotő: olaszmamma)

Luccát zarándokok is célba veszik, hiszen a Via Francigena egyik állomáshelye, hiszen az itteni dómban őrzik az ún. „Volto Santo”-t, egy fafeszületet, amely  a katolikus vallás egy fontos relikviája. A luccai városfalon található a Francigena zarándokainak menedéke, ahol lehet pecsételtetni, tusolni, és megpihenni kicsit.

 

Luccában, ha nincs túl meleg, simén eltölthetünk egy napot, aztán ha van még energiánk elláűtogathatunk Pontederába, ami önmagában véve nem túl turistacsalogató, de az itteni Piaggio múzeum nekem annyira megtetszett, hogy bátran ajánlom mindenkinek. Megéri letéri a kitaposott útvonalakról és betérni ide.

 

dav

Kezdhettek jegyeket keresgélni, hétvégére fel!

 

 

 

 

 



Exit mobile version