Site icon Olaszmamma

Vénasszony és cukorkák- Itt a Befana


Jó hosszúra nyúltak az ünnepek, a mi hibridcsaládunkban konkrétan a december 6-i Mikulás óta folyamatosan ünneplünk, ajándékozunk (hol a Mikulás hol a Jézuska nevében), eszük-iszunk, dalolunk, szilveszterkor piros bugyit húzunk.  Szinte megkönnyebbülés, hogy visszaáll minden a szokásos mederbe,mert ez a non-stop mókázás -s nem utolsósorban evés- elég kimerítő. Vízkeresztkor azért még érkezik hozzánk egy utolsó cukorkás és csokoládés kegyelemdöfés a Befánától.

A Befana egy rút, szakadt cipőjű és lyukas zoknit viselő öregasszony, akinek gyakorlatilag ugyanaz a munkaköre Olaszországban,mint Magyarországon a Mikulásnak. Január 5-ről 6-ra virradó éjszaka seprűnyélen jár házról-házra, és a jó gyerekeknek édességet (na, meg mostanában Peppa Pig teljes merchandise arzenálját, Monster High babákat, stb.), a rossz gyerekeknek pedig szenet hoz, és mindezt gondosan egy hatalmas zokniba rejti el.

A Befana azt az öregasszonyt jeleníti meg, akitől Betlehembe tartva útbaigazítást kaptak a három királyok, de aki az invitálásuk ellenére nem tartott velük, majd ezt később megbánta, és ment volna a kis Jézushoz, de már nem talált oda, a napkeleti bölcseknek nyoma veszett . Azóta is bolyong szerencsétlen, és fáradhatatlanul hordja az ajándékokat a gyerekeknek abban a reményben, hogy megtalálja közöttük. Egyes források szerint a Befanának férje is van, a rettenetesen rút és öreg  Befanotto, akitől frászt kapnak  a gyerekek, ha véletlenül meglátják. Megint mások szerint nem más, mint a Mikulás az élete párja, de ha nem is férj és feleség viszonyában vannak, jó barátok, esetleg rokonok.

Az öregasszony gúnyája az elmúlást, a magunk mögött hagyott évet testesíti meg, nem véletlen tehát az sem, hogy sok helyen azzal szakítanak végleg az elmúló esztendővel, hogy elégetik a Befanát.

Forgatag a Piazza Navonán

A legmenőbb bulit a Befana köszöntésének alkalmából hagyományosan Rómában tartják, ahol a Piazza Navonán ezen a napon minden a gyerekekről szól, és van itt vidámpark, kirakodóvásár, vattacukor, és természetesen rengeteg cukorka és játék. Ha pedig ellátogatnátok a bazi nagy olasz nemzeti befanaünnepre, akkor a Marche régióban található Urbania városát kell célba vennetek. Viva la Befana!



Exit mobile version