Site icon Olaszmamma

Hol rejtőzik a hosszú élet titka?


Hogy hol találjuk a hosszú élet titkát? A kaliforniai  San Diego School of Medicine kutatói szerint egy kis olasz faluban, a Salernótól 70 km-re eső Acciaroliban. Ezért is döntöttek úgy, hogy az elkövetkező  hat hónapban azt kutatják itt tudósaik, hogy hogy is van az, hogy a falu ezer lakosából több, mint százan túl vannak a száz szülinapi gyertya elfújásán.

Acciaroli a Cilentoi-félszigeten fekszik, ahol egyébként is az átlagosnál jóval magasabb a születéskor várható élettartam, egész pontosan nyolc évvel haladja meg az olasz átlagot. Az itteni nők átlagos élettartama 92, a férfiaké pedig 85 év. Az itteniek nem csakhogy hosszú életűek, de matuzsálemi korukat különösen jó egészségi állapotban is élik, alig valaki szenved érrendszeri megbetegedésekben, és szinte ismeretlen erre az Alzheimer-kór is.  Egyértelmű, hogy a mediterrán étrend dívik, ami mellett a helyiek nagy mennyiségben fogyasztanak rozmaringot, sokat gyalogolnak és rengeteget időt töltenek a szabad levegőn.

A kutatók azonban nem ragadnak le a diétánál, a genetikát is alaposan górcső alá veszik, hiszen az már kiderült, hogy a Cilento százéveseinek nagy részének genetikai állományában megtalálható a  FoXo3 gén egy, a hosszú életért felelős variánsa.

Acciaroliba egyébként is érdemes ellátogatni, a Cilentói-félsziget szépségei annyira magukkal ragadóak, hogy az UNESCO felvette a Világörökségi listára is, és Ernest Hemingway is kifejezetten sok időt töltött el itt, és keresett (és talált) inspirációt műveihez. Mi pedig csak irigykedhetünk, hogy a kis campaniai falu lakói milyen remek körülmények között öregednek, és milyen mesés tájban gyönyörködhetnek nap, mint nap. Ez utóbbi lehet, hogy ugyanolyan fontos a hosszú élet szempontjából, mint a rozmaring vagy a telítetlen zsírsavak a tányéron.

 

 



Exit mobile version