Site icon Olaszmamma

Így indul a COVID-tanév Olaszországban


Bár idén az utolsó pillanatig sem lehetünk biztosak semmiben úgy általában, és még soha ennyire nem volt aktuális a Carpe Diem, amit ma megtehetünk ne halasszuk holnapra, mert simán megeshet. hogy holnap már csak álmodni fogunk róla. Mindenesetre elkészült az iránymutatás a tantermekbe való visszatéréshez. Arról, hogy egyébként milyen az olasz iskola, itt írtam már hosszabban. 

Szájmaszk

Az iskolai személyzetnek az egész iskolai épületben történő tartózkodása alatt viselnlie kell. A tanárok levehetik a tanteremben, de ha biztonsági távolságon belül kerülnek a diákokkal, akkor azonnal vissza kell venniük.  A diákoknak a tanítás alatt, amíg a padban ülnek, nem szükséges maszkot viselniük. A padok egyszemélyesek, és elhelyezésüknek biztosítaniuk kell a diákok közötti egyméteres távolságot. Egyébklnt hat éves kor felett kötelező a maszkviselés érkezéskor és távozáskor, valamint az iskolán belüli mozgás alatt.

 

 

 

Egyszemélyes padok

A tanulük közötti távolság garantálására egyszemélyes padokbanülnek idén a nebulók. Nem kis port kavart az oktatási minisztérium által javasolt egyszemélyes, kerekeken gördülő pad, amit minden jóérzésű gyerek legalábbis dodzsemezésre használna kapásból.

 

Beléptetés

Itt nem is baj, ha változtatnak, egyáltalán nem volt barátságos az az olasz szokás, hogy a gyerekeket egyszerre eresztették be az iskolába a tanítás kezdete előtt tíz perccel. Ha valaki nem bírta kivárni a 8:30-at (én például), az fizethet extrán azért, hogy lerakhassa a kölyköt a „gyűjtőben”.  A beléptetés módjáról való döntést meghagyták az egyes intézmények kezében, de az biztos, hogy nem lesz egyszerre bezúdítás, ami nemcsak a gyerekek tömegelésének elkerülésében segít, de a gyerekeket kísérő szülők reggeli iskola előtti traccspartijának is betesz .

Közlekedés

Az iskolabuszokat a rendelkezésre álló helyek 80%-áig tölthetik fel, és természetesen maszkot kel viselniük a gyerekeknek az utazás során.

Hőmérsékletmérés

Diákok és személyzet is egyaránt meg kell, hogy mérje a hőmérsékletét otthon, amennyiben az 37.5° feletti, nem lehet belépni az iskolába.  A szülők értesítik a gyerekorvost , aki Covid-19 gyanúja esetén azonnal elredneli a tesztet.

 

Így indulunk, miközben görcsösen szorítjuk keresztbe az ujjainkat, hogy ennyivel megússzuk, és -legalábbis az alsó tagozatban – ne kelljen visszatérni az oktatásnak csúfolt házi feladat küldözgetésnek. Attól végleg megőszülnék azt hiszem.



Exit mobile version