Site icon Olaszmamma

2020. augusztus 3. – az új genovai híd átadása


Soha nem fogom elfelejteni azt a két évvel ezelőtti augusztus 14-ét, amikor a híreket böngészve egyszercsak azt olvastam, hogy Genovában leszakadt az autópálya-híd, az ún. Ponte Morandi. A születésnapom pont erre a napra esik, úgyhogy ez a dátum több okból kifolyólag is kitörölhetetlen az agyamból. Anyósomék épp másnap utaztak volna át rajta calabriai vakációjukra indulva. Nem voltak ezzel egyedül. Milánóból és Torinóból Közép-és Dél-Olaszország felé haladva mindenki erre utazott. Mondhatnám úgyis, hogy a Morandi volt nekünk a szabadság hídja, a nyaralásé, és ahogy áthaladtunk rajta, már a tengerparton éreztük magunkat, még akkor is, ha még órák voltak hátra az utazásból.

A történteket mindenki ismeri, a híd 2018. augusztus14-én összeomlott,  ami 43 halálos áldozatot és 11 sérültet követelt, 566 személyt pedig ki kellett lakoltatni.

Az egykori Morandi-híd

Még 2018. szeptemberében elkészültek az új híd tervei,melyek Renzo Piano, genovai építész munkáját dícsérik. Renzo Piano munkája többek között-kapaszkodj meg- a párizsi Pompidou központ is.

Az új genovai híd alapkövét hivatalosan 2019. június 25-én helyezték el, és azóta folyamatosan zajlott a munka. Rekordidő – olasz ritmushoz képest meg főleg- alatt készült el,  még a COVID-19  által okozott lockdown alatt sem maradt abba a tevékenység. A híd 1067 méter hosszú, és egy, a völgyben horgonyzó hajó testére emlékeztet. Építése 80 000 m³ törmelékkel járt, 9000 tonna vasbetont, 67000 m³ betont és 17 000 tonna acélt használtak fel hozzá. Az új híd nem pusztán Genova városának gazdasági újjászületését jelképezi, de új kezdetet jelent az egész ország számára is. A híd újjáépítése egy alkalom az új olasz reneszánszra.

Az új hidat augusztus 3-án, a tragédia után egész pontosan 720 nappal,  18:30-kor  avatják majd fel, és neve Genova San Giorgio lesz. Már most vasárnap óta folynak a terhelések tesztelések, és július 27-ére egy Beethoven-koncertet terveznek a hd alatt a 43 áldozat emlékére, amelyen Sergio Mattarella köztársasági elnök is részt vesz majd, és ahonnan az áldozatok családtagjai közös döntés alapján távolmaradnak .

Egy ideig felmerült az is, hogy a Renzo Pianoról nevezik majd el, aki ingyenesen bocsátotta a város rendelkezésére a terveket. Hogy végül mégis miért San Giorgio lett? Genova zászlaján ugyanis Szent György keresztjét fedezhetjük fel.

Felemás az öröm, az új genovai híd egyes szakaszain ugyanis nem lehet túllépni a 70 km/h sebességet, mert egyes források szerint nem felelnek meg a technikai standardeknek.



Exit mobile version