Site icon Olaszmamma

Kalauz az olasz régiókhoz – Közép


Észak-Olaszországot már bebarangoltuk keresztül-kasul, vegyük egy kicsit délebbre az irányt, és nézzük, hogy mik jellemzik Közép-Olaszország régióit. incs belőlük sok, mindössze négyet sorolnak ebbe a földrajzi kategóriába: Toszkánát, Marchét, Laziót és Umbriát.

TOSZKÁNA

Toszkána nemzetközi szinten valószínűleg a legismertebb olasz régió, a reneszánsz óta kitűnő az idegenforgalmi marketingje. Minden tengerentúli turista fejében toszkán dombok, kőházak s Firenze villan fel, ha Olaszország nevét hallja.  Annak persze van valóságalapja, hogy a kollektív fantáziában Toszkánát ciprussorok, lankás dombok, szőlőlugasok és reneszánsz épületek képében él.

Olyan fantasztikus városokat látogathatunk meg itt, mint Siena, Lucca, Pisa és természetesen Firenze (nem nagy kedvencem, természetesen elismerem a fantasztikuks építészetét, és végigjártam már az Ufffizit is, de az én ízlésemnek egy kicsit már túlságosan elprostituálódott a város.

Toszkánában olyan isteni borok születnek, mint a Chianti, a Montepulciano és a brunello di Montalcino.

El ne utazzatok Toszkánából anélkül, hogy ne ennétek egy firenzei módra készített steaket ( bistecca alla fiorentina), vegetáriánusok most forduljanak el.

Akkor látogass Toszkánába, ha:

 

Jellegzetes toszkán álomvilág

UMBRIA

Umbria egy viszonylag kicsi régió, amely Olaszország kellős közepén, annak szívében helyezkedik el.  Azon kevés olasz régió egyike, amelynek nincs tengerpartja.

Umbriát Olaszország zöld tüdejeként is nevezik, hiszen itt még könnyen fellelhető az érintetlen természeti környezet a szépséges völgyekben. Tájai eléggé hasonlóak a toszkán vidékhez, csak Umbria kevésbé nyomulós marketingszinten, és szerencsétlenségére tengere sincs.

Olyan csudaszép városokat látogathatunk meg Umbriában, mint Assisi, Perugia, Orvieto vagy a Don Matteo sorozatból ismert Gubbio, és számtalan helyen fellelhetőek az antik etruszk civilizáció emlékei.

 

Akkor látogass Umbriába, ha:

Perugia főtere

MARCHE

Idegenforgalmi szempontból Marche meglehetősen népszerű az olaszok körében, nemzetközi szinten azonban valamilyen oknál fogva nem eléggé ismert, pedig itt is megvan minden, amire egy Olaszországba utazó vágyik: tengerpart, dombok, reneszánsz városok, cseppkőbarlangok, kastélyok.

Marche az Adriai-tenger partján terül el, és olyan pompás partszakaszokkal dicsekedhet, mint Sirolo vagy a Conero-félsziget.

Legismertebb tengerparti üdülőhelyei Senigallia, Pesaro Civitanova Marche és San Benedetto del Tronto, de az sem fog csalódni, aki az aktív pihenést részesati előnyben, lehet itt túrázni vagy biciklizni.

Ne hagyjátok ki Gradara vagy Urbino városkáit (ez utóbbit egyébként a New York Times is 2020. év legjobb úti céljai közé sorolta nemrégiben).

Akkor látogass Marche régióba, ha:

Gradara vára

LAZIO

Lazio az egyik leglátogatottabb olasz régió, nem véletlenül, hisz itt találjuk a fővárost, Rómát.  Ha még nem jártatok Rómában, akkor laziói látogatásotoknak minden kétséget kozáróan ide kell koncentrálódnia.

Azonban az Örök Városon kívül is találunk fogunkra valót Lazióban, hiszen bárhol könnyen belebotolhatunk ókori római emlékekbe, elég csak Ostia Antica-ra gondolni, de érdemes meglátogatni a Rómát körülvevő dombok (Castelli Romani) vendéglőit, a Bracciano-és a Bolsena -tavakat és a híres tengerparti nyaralóhelyeket: Gaetát vagy Sperlongát.  A Róma közelében található strandokrók itt olvashattok bővebben. 

Olyan isteni falatokat kóstolhattok Lazióban, mint a spaghetti alla carbonara vagy all’amatriciana és a saltimbocca alla romana.

 

Akkor látogass Lazio régióba, ha:

Róma örök



Exit mobile version