Site icon Olaszmamma

Kalauz az olasz régiókhoz – Észak


Azért barangolsz az oldalamon, és olvasod ezt a posztot most, mert hozzám hasonlóan odáig vagy Olaszországért, szeretnéd minél jobban megismerni, megkóstolni, kipróbálni. Folyamatosan hangsúlyozom, hogy Olaszország minden, de tényleg mindn egyes szegletében van valami gyönyörű, hogy elképesztő az olaszok pozitivizmusa és életigenlése.

Az olasz kisgyerekek megtanulják földrajzórán, hogy az Olasz Köztársaság húsz régióból áll, és hogy hol kiemelkedő az ipar és merre zajlik a földművelés. Azt tudjuk viszont, hogy melyik régiót miért is érdemes felkeresni? Na nézzük, hogy kinek mit ajánlok. Ti hány olasz régióban jártatok már?

VALLE D’AOSTA

A Valle d’Aosta a legkisebb az olasz régiók közül, jól be van ékelve Franciaország, Svájc és Piemont közé. Egész területét az Alpok hegylánca határozza meg, itt találjuk Európa legmagasabb hegyeit, a Svájccal határos területeken a Monte Rosa-t, a Gran Paradio-t, a Cervino-t, valamint a francia határon Európa tetejét a Monte Bianco-t (direkt írtam olaszosan)

Kicsi a bors, de erős, ez Valle d’Aosta-ra pláne igaz, hiszen hatalmas kulturális, természeti és gasztronómiai öröksége annyira gazdag, hogy büszkén kihúzhatja magát nagyobb társai mellett is.

Valle d’Aostát felfedezve találkozno fogtok ókori római emlékekkel, középkori várkastélyokkal és erődítményekkel. Az első olasz nemzeti park, a Gran Paradiso is részben itt helyezkedik el (másik része Piemonté), ahol érintetlen környezet, zergék, kőszáli kecskék és mormoták élnek a mai napig teljes nyugalomban.

A régiónak különleges vonzerőt kölcsönöz, ahogy az olasz és a francia kultúra keveredik benne. Mi nagyon szeretjük, évente legalább egyszer igyekszünk ideutazni.

Akkor látogass Valle d’Aosta-ba, ha:

 

PIEMONT

Piemont Olaszmamma otthona, hatalmas régió, ennél fogva nagyon változatos is, megvan majdnem mindenünk, hegyek, tavak, dombok, síkság, csak a tenger hiányzik. Északon, Nyugaton és Délen az Alpok láncolata öleli körbe Piemontot. Középső részén lankás dombok, ahol majdhogynem a világ legjobb borai – a barolo vagy a barbaresco – születnek (sőt, szerintem a legjobbak, de könnyen lehet, hogy elfogult vagyok). Itt terem az albai fehér szarvasgomba, és itt legelésznek a fassone marhák.

De részben  Piemont büszkélkedhet a Lago Maggiore csodaszép villáival, és elképesztő panorámájával.

Végül, de naná, hogy nem utolsó sorban itt van Torinó, az egyesült Olaszország első fővárosa hatalmas palotáival, varázslatos tereivel és Olaszország néhány legjobb múzeumával.

Akkor látogass Piemontba, ha:

 

 

LIGURIA

Liguria egy keskeny földszakasz Cote d’Azure, Toszkána és az Alpok közé ékelődve.  Olaszország egyik legismertebb tengerpartja mind szépsége, mind klímája miatt. Ez a régió már a 19. század végén elkezdte idegenforgalmának kiépítését, és a kor európai nemesei előszeretettel jártak ide kikapcsolódni.

Liguria időjárása igen kedvező, és egész évben kellemessé teszi a látogatást, különösen a nyugati partszakaszon.

Szárazföldi területein rengeteg apró, középkori települést várja, hogy felfedezük magunknak, és konyhája sem elhanyagolható, gondoljunk csak a pestóra, a focacciára vagy a farinátára.

A Cinque Terre vagy Portofino neve mindenki számára ismerősen cseng.

Akkor látogass Liguriába, ha:

 

LOMBARDIA

Lombardia Olaszország legnépesebb régiója, amely Észak-Olaszország kellős közepén található. A táj itt is rendkívül változatos, alpesek, a Franciacorta dombjai, ahol a legjobb habzó fehérborokat termelik, a Garda-, a Comói-és a Maggiore-tó.

Milánó, Lombardia székhelye Olaszország üzleti életének központja. Nem különösebben rajongok érte, de a dómot egyszer az életben azért látni kell. Sokkal izgalmasabb a többi lombard város: Bergamo, Como, Mantova vagy Lecco.

Akkor látogass Lombardiába, ha:

 

 

TRENTINO ALTO-ADIGE

Az összes olasz régió között Trentino a legismertebb hegyei szépségéről. Kiemelkednek a Dolomitook, amelyet az UNESCO a Világörökség részeként ismert el.

Ezek között a hegyek között találjuk Európa legnagyobb síparadicsomait, a Dolomiti Superski területén simén eltölthetünk úgy egy napot, hogy nem kell kétszer ugyanazon a pályán lecsúszni.

A táj valóban fenséges itt: sziklás hegyek, fenyőerdók, széles völgyek, tavak, folyók.  Trentino lakóinak egy része német anyanyelvű, és egyenesen töri az olaszt. Itt a konyha és a kultúra is sokkal inkább emlékeztet az osztrákra, mint az olaszra.

Akkor látogass Trentino Alto-Adige régióba, ha:

 

VENETO

Veneto elég szerencsés, mert övé Velence, ez az egész világon egyedülálló város.  Ezt a csodát évente többmillió turista keresi fel, csak Róma előzi eg e tekintetben.

Veneto azonban Velencénél többet is rejteget, hiszen itt találjuk Veronát, Vicenzát, Padovát és Trevisót is. VAnnak itt olyan tengerparti üdülőhelyek, mint Jesolo és olyan világhíres hegyvidékek, mint Cortina, a Dolomitok gyöngyszeme. Ha úri kedvnk úgy tartja megmártózhatunk Abano Terme fürdőiben.

Az utóbbi idők legnagyobb világsztárja, a prosecco, az a charmat módszerrel termelt habzó fehérbor is Veneto régióból származik

Akkor látogass Veneto régióba, ha:

 

FRIULI VENEZIA GIULIA

 

Friuli Venezia Giulia Északkelet-Olaszországban fekszik, Szlovéniával és Ausztriával határos. Ha autóval utazzok Magyarországról Itáliába, jó eséllyel itt fogtok olasz földre lépni.   A táj a Dolomitok hegycsúcsaitól Lignano Sabbiadoro homokos partjaig terjed.

Legfontosabb városa nagy szerelmem, Trieszt.

Akkor látogass Friuli Venezia Giulia régióba, ha:

EMILIA ROMAGNA

Egy régi közismert olasz reklám szerint, ha Olaszországot egy lakáshoz hasonlítjuk, akkor Emilia Romagna egészen biztosan a konyhája. Ez persze túlzás, de kétségtelen, hogy Olaszország számos világhírű terméke pont ebből a régióból származik: a pármai sonka, a parmezán, a tortellini, a piadina vagy a modenai balzsamecet.

A gasztronómia rajongóinak tehát kihagyhatatlan állomás ez a régió, de nem csak a kulináris élvezetek miatt érdemes felkeresni, hanem az olyan pompás reneszánsz városai miatt is, mint Bologna, Ferrara és Modena.

Sokatoknak ismerősek a romagnai riviéra strandjai, Rimini, Riccione vagy Cattolica, esetleg Salsomaggiore termálfürdői.

Akkor látogass Emilia Romagna régióba, ha:

Parma

 

 

Hamarosan délebbre veszem az irányt, kitartás jövök! Jártam Közép-Olaszországban, és Délen is, hogy megmutassam, hogy mi lesz a jó nektek.



Exit mobile version