Site icon Olaszmamma

A viareggiói karnevál- már majdnem Rio


A velencei karnevált kipipáltuk màr, tudunk róla mindent, így hát itt az ideje, hogy a másik olasz nagyágyúval, a viareggiói karnevállal is megismerkedjünk. A tenger közelsége gyakorlatilag mindennek hozzáadott értéket jelent, így van ez ezzel a karnevállal is, ami a tengerparti sétányon, pálmafák között vonul végig az ámuló tömeg előtt. Tisztára Rio de Janeiro. Na jó,nem. Olaszországban elképzelhetetlen lenne fogselyemből készült tangában és mellbimbóra applikált csillaggal szambázni a buliban.

A viareggiói karnevál története 1873-ra nyólik vissza, ekkor tartották ugyanis az első felvonulást, akkor még a belvárosban a Via Regia-n, amikor a város gazdagabb polgárai jelmezbe öltözve vonultak fel az egyre magasabb adók ellen tiltakozva. Aztán ebből hagyomány lett, amit minden évben megismételtek, majd az egész kóceráj  csak az 1900-as évek elején  átköltözött a tengerpartra. A felvonuló kocsik folyamatosan fejlődtek, az első mozgó elem  1923-ban jelent meg, amikor egy Pierrot figuráját megjelenítő alkotás pislogott egyet. A kocsikat 1925. óta papírmaséból építik, ami egyrészt nagyon könnyű, másrészt viszonylag költséghatékony. Mit nekünk az a pár tonna papír, amit minden évben felhasználnak?

Garibaldival szelfizgetek

A konstrukciók évről-évre monumentálisabbak lettek, és komoly szűrőn kell átmenni ahhoz, hogy valaki kocsit indíthasson a viareggiói karneválon. Kicsiben lehet elkezdeni, és ha éveken keresztül valaki folyamatosan jól szerepel a felvonuláson, akkor lehetőséget kap egy egész kocsi felépítésére.

1930-ban a futurista festőművész, Uberto Bonetti alkotta meg Burlamacco alakját, aki azóta is a karnevál kabalája. Burlamacco nem szingli, párja is van, Ondina, aki Viareggio életének másik meghatározó időszakát, a nyarat testesíti meg.

A második világháború alatt az olaszoknak sajnos más gondjuk is akadt, mintsem, hogy karneválosdit játszanak, de 1946-ban újraindult a viareggiói forgatag, és 1954-ben az újszülött olasz állami televízió a RAI első külső élő közvetítése pont itt esett meg.

2001-ben avatták fel a Cittadella del Carnevale-t, a karneváli városnegyedet,  ahol egyrészt hangárokban készólnek a papírmasé konstrukciók a kocsikra, másrészt nyáron szabadtéri előadásokat tartanak, sőt itt van a karnevál múzeuma is. Ezt nyáron egy esős napon le is teszteltem.  Kellemes egyórás program, még gyerekkel is élvezhető.

A viareggiói karnevál minden évben hatalmas parádé, rengeteg vendég, százezernyi látogató, hatalmas buli éjjel-nappal, és a RAI általában továbbra is élőben közvetít legalább egy délutánt.

2020-ban hat felvonulás van a programban február 1. és február 25. között. Abszolút újdonság, hogy február 20-án,  éjszakai lesz a menet . Az első felvonulásra a tengerparti sétányon feburár 9-én, vasárnap kerül majd sor, a következőkre pedig február 15-én, febuár 20-én, február 23-án, és feburár 25-én.



Exit mobile version