Site icon Olaszmamma

Újabb afrikai hőhullám Olaszországban


Ha a héten nyaraltok Olaszországban, készüljetek fel arra, hogy újabb afrikai jellegű melegfront csap le a félszigetre, melynek hatásait már tegnap óta „élvezhetjük”. Nekem már úgy kellett visszamenekülnöm az ebédszünetben az irodába, mert pár perc alatt felforrt az agyvizem a szabad levegőn, ami viszont a légkondi-36fok kombónak köszönhetően szétrobbantotta az agyam.  Jó móka.

Az Atlanti-óceán felől érkezik a forró sivatagi levegő, amelyhez hozzácsapódik egy, a szokásosnál erőteljesebb afrikai monszun A csúcsra a hét közepén ér majd el a kánikula, melynek során Toszkánában és Umbriában 39, Rómában 37 fokig kúszik fel a hőmérő higanyszála. Ma, kedden Bresciában és Pescaraban mérik majd a legmagasabb hőmérsékleteket, de holnaptól Bolzano, Firenze, Perugia és Torinó is hőségriadót tarthat.Ne reménykedjetek, az éjszaka sem sokkal kellemesebb, nagyjából 26 fokban alszunk.

Partra is ésszel menjetek!

 

Gyakorlatilag szerdától péntekig a egész Észak-Nyugat-Olaszországot, Szardíniát és a tirrén-tengeri régiókat fojtogatni fogja a forróság. Változás csak a hétvégére várható, de  ez nem is igazán lehűlés lesz, sokkal inkább gyors lefolyású viharok, jégesők fogják rövid időre megszakítani az őrületet.

A tanácsok a szokásosak: ne most akarjátok az utolsó apró kavicsig felfedezni Róma vagy Firenze szépségeit, ha tehetitek, akkor menjetek inkább kicsit felfrissülni a tengerparta. A Róma közeli, megtváltást jelentő partokat korábban már összeszedtem, itt vethettek rájuk egy pillantást.

Az olasz gasztronómiának is inkább a nyári változatát preferáljátok,  lehetőleg ne a lasagne, hanem inkább egy caprese saláta kerüljön elétek a tányérra, szomjatokat granita vagy akár mandulatej oltsa.

Az olaszországi időjárást én mindig a meteo.it oldalán figyelem, nektek is őket ajánlom.

 

 



Exit mobile version