Site icon Olaszmamma

Capri nem elég exluzív? Vár Ponza


Ponza a mediterrán térség egyik legszebb szigete. Lazio déli partjaitól 50 km-re fekszik ez a sziget, a Gaetai-öbölben, és másik öt társával – Gavi, Palmarola, Zannone, Ventotene és Santo Stefano- együtt alkotja a Ponzai-szigeteket. Már a rómaiak is csodálták kivételes szépségét, a fasiszta rezsim idején pedig ide száműzték a rendszerrel nem szimpatizálókat. Ma közkedvelt célpontja a utazóknak. Területe alig több, mint 10 km², lakosai nak száma kb. 3000 fő.

Ponza szigetére Formia, Anzio, Terracina, San Felice Circeo és Nápoly kikötőjéből érkeznek a menetrendszerinti hajók, amelyek lehetővé teszik, hogy egy nap alatt körbejárjuk a szigetet. A legjobb kiindulási pont Formia, innen indulva, és főleg ide visszaérkezve áll majd módunkban a legtöbb időt eltölteni a szigeten.

Ponza tengerpartját apró, sziklás kis öblök gazdagítják mintegy 40 km hosszan. Közülük néhányat gyalog is megközelíthetünk, de legtöbjük csak hajóval elérhető. Ponza szigetén azonban nem csupán a tengerben érdemes gyönyörködni. Látogassátok meg a római kori nekropoliszt, a két császéri villa maradványait, a római kori víztározókat, melyek közül a legfontosabb, a Cisterna della Dragonara Ponza óvárosában található.

Mit ne hagyjunk ki?

Lo scoglio della tartaruga: azaz a teknős szirtje,ami a nevét az állathoz való hasonlóságáért onnan kapta. A Le Forna templomtól egy viszonylag könnyű ösvényen keresztül jutunk el ehhez az emlékezetes öbölhöz.

A természetes medencék: a teknős szirtjének közelében egy földúton sétálva érjük el azt a földi paradicsomot, ahol három természetes fürdőmedencében lehet megmártózni. Vigyázat! Nyáron nyilvánvalóan tömeg várható,de ez ne keserítsen el, mert érdemes a medencék érintetlen környezetét is megismerni.

Pilátus barlangjai (Grotte di Pilato): egy mesterséges barlangrendszerről van szó, amelyeket még az ókori rómaiak alakítottak ki abból a célból, hogy bennük murénákat tenyésszenek.

Bagno vecchio: a sziget keleti részében helyezkedik el, és itt találjuk majd a római kori nekropoliszt, amely egyenesen Ponza egyik legszebb partszakaszára, a La Parata nevűre néz. Sajnos a nekropolisz egy része már elpusztult a gyakori omlások következtében, de azért még látogatható. A strandot azonban csak a tenger felől lehet megközelíteni.

Túrázás: másik remek program, ha Ponzán járunk, a túrázás, persze lehetőleg nem az augusztusi kánikulában. Külnösen kedveltek a Punta del Fieno és a Punta Incenso túraútvonalai, ha ez utóbbit választjuk, akkor annak végén kellemes meglepetésként alkalmunk adódik majd helyi borokat kóstolni jutalomfalatként.

Remek alternatíva Olaszország más, jóval felkapottabb szigeteihez, páldául Ischiához képest, főleg ha Róma közelében nyaraltok.

 



Exit mobile version