Site icon Olaszmamma

Belépőjegy Velencébe


Pont úgy, ahogy a Lipari-szigeteken vagy Elbán, 2019-től Velencében is belépőjegyet kell fizetni a látogatóknak.  Belépőjegyet? De mégis hová? Hát magába a városba. A jegy ára 2,5 és 5 euró között változik majd a szezontól függően, de a vadi új szabályozás szerint főszezonban akár a tíz eurós összeget is elérheti. Ezt a napokban elfogadott új olasz költségvetési törvény teszi lehetővé. Az új normatíva komolyan befolyásolhatja a nagy tengerjáró hajók által Velencébe ömlesztett tömegeket, esetleg némi féket szabva a jelenségnek.

Velence város polgármestere azt ígéri, hogy az ebből befolyó összeget majd elsősorban a milliónyi turista által elözönlött város tisztán tartására fordítják majd. Hogy hogyan is működik majd a belépti díj, azt még pontosan nem lehet tudni, a költségvetési törvény csak a lehetőséget, a keretet teremtette meg a látogatók „megsarcolására”, az önkormányzat határozza majd meg a pontos eljárást.

A gondolák városába érkezők valószínűleg nem közvetlenül, hanem közvetve érzik majd a változást, hiszen ez az új adó jól beleépül majd a repülő- és hajójegyek vagy a városlátogatási csomagok árába, és majd ezek a cégek utalják azt a város kasszájába. Az új díj egyébként kiváltja a helyi turisztikai adót, melyet ezentúl már nem számolnak fel, de a város így is jelentős plusz bevételre számít, hiszen rengetegen érkeznek csak egy napra Velencébe (gondoljunk csak a karneváli időszakra), és most tőlük is folyik majd be némi extra. Az első becslések szerint 40-50 millió euró bevételre számíthat ebből az önkormányzat.

Egyébként pedig Velence egy szabadtéri múzeum, akármerre nézünk, valami lélegzetelállítót látunk, erre gondolva talán jobban megértjük, hogy miért is tartja a markát a meseváros.

 



Exit mobile version